Pentru
a preveni aparitia varicelor
In prezent, aproximativ o treime din femeile ajunse la
virsta de 25 de ani sufera din cauza problemelor legate de circulatia
defectuoasa a membrelor inferioare,
iar de cele mai multe ori este vorba de maladii
venoase, cunoscute si sub numele de varice, care afecteaza sistemul nervos
profund sau superficial. Exista patru stadii ale afectarii varicelor: in stadiul
I, numit prevaricos, picioarele sint grele ca de plumb, apar dureri ale
moletilor (incheietura gleznei) si piciorului, furnicaturi, edeme si senzatii de
arsura in picioare. In stadiul II apar varicele pe traiectul venelor, iar in
stadiul III apare asa-numita eczema varicoasa, in timp ce in ultimul stadiu apar
ulcerele varicoase.
Cele mai indicate masuri impotriva varicelor sint
exercitiile fizice, ciorapii elastici, inotul si mersul pe jos, care ajuta la
ameliorarea circulatiei venoase.
Femeile care sufera de varice trebuie sa renunte la
incaltamintea cu toc, 5 cm este limita maxima a inaltimii tocurilor pe care o
recomanda medicii, iar in cazul in care au existat in familie cazuri de
tromboflebite, este posibil ca si copiii sa sufere de aceasta boala.
De asemenea, sarcina poate sa provoace sau sa agraveze o
boala varicoasa, insa trebuie evitate si baile sau dusurile prea fierbinti ori
expunerea prelungita la soare, mai ales la plaja. Totodata, dupa o baie normala,
obisnuita, este bine sa se faca un dus ceva mai rece, iar in general: alcoolul,
cafeaua, alimentele puternic aromate, cit si mirodeniile (ceai, piper, boia,
ardei etc.) sint contraindicate, la fel si grasimile de origine animala, dar, de
cele mai multe ori, lipsa de miscare duce la stagnarea singelui in vene si
agravarea varicelor, a bolii in general. Mentinerea nemiscata a picioarelor timp
de mai multe ore conduce de cele mai multe ori la aparitia sau la inrautatirea
si agravarea bolii, iar in cazul aparitiei varicelor, cit si pentru a evita
agravarea bolii, tratamentul cu pilule contraceptive trebuie efectuat numai sub
stricta supraveghere a medicului.
Castravetii sint un bun diuretic
Aceasta leguma contine cea mai mare cantitate de apa,
fiind un bun diuretic si eliminind astfel toxinele acumulate in organism.
Fiindca in coaja sa sint foarte multe vitamine, este recomandat sa nu fie
consumat decojit, ci doar sa fie bine spalat sub jet de apa, cu o periuta. Se
consuma taiat in rondele, sub forma de salata sau fiert, pentru persoanele care
au un stomac mai delicat. Ras si stors, castr
avetele da o zeama, care amestecata cu alcool pur se
lasa la macerat si constituie o apa exceptionala pentru tonifierea si
infrumusetarea tenului. De asemenea, pentru un ten stralucitor si frumos sint
recomandate mastile cu rondele de castraveti proaspeti, care sint bune si
eficace si contra arsurilor de soare, mai ales la plaja.
Bananele si amidonul rezistent
Nu tot ce este bun la gust este bun si pentru sanatatea
noastra. Este un fapt dovedit adeseori in decursul vietii, asa ca medicii si
cercetatorii
ne sfatuiesc tot mai insistent sa nu mai facem
abstractie si sa consumam alimente care nu sint senzational de delicioase, dar
care ajuta enorm organismului. Un bun exemplu in acest sens sint fructele si
legumele care intr-un anumit stadiu de coacere sau preparate intr-un anumit fel
dezvolta asa-numitul amidon rezistent, care ajunge la colon, protejindu-l
impotriva cancerului. Astfel, amidonul rezistent se regaseste in porumbul fiert,
dar nu in cel proaspat, ci in cel mai vechi, in bananele verzi, necoapte, cit si
in cartofii care dupa ce sint preparati in orice fel de mincare e bine sa fie
consumati reci si nu calzi.
Ceaiul verde si binefacerile sale
In tarile asiatice, ceaiul verde este consumat precum
cafeaua la noi in Romania si aceasta pentru ca este bogat in polifenoli, o clasa
de substante fito-chimice cu o putere antioxidanta de 100 de ori mai mare decit
a vitaminei C.
Experientele din laborator efectuate pina in prezent
arata ca mai multi polifenoli din ceaiul verde, numiti catecine, pot inhiba
cresterea unor noi vase de singe, ceea ce conduce la prevenirea cancerului prin
privarea tumorilor incipiente de hrana.
Studiile din China leaga consumul zilnic de ceai verde
de un risc scazut de cancer la stomac, esofag si ficat, iar studiile din Japonia
arata ca zece cesti de ceai verde pe zi consumate reduc riscul bolilor de inima.
Daca pare greu de inghitit atita ceai, folositi-l drept apa de gura: plimbind
ceaiul prin gura indepartati bacteriile care cauzeaza aparitia cariilor dentare.
In plus, dupa ce a fost aplicat pe pielea cobailor din laborator, s-a ajuns la
concluzia ca reduce si aparitia cancerului de piele. Ceaiul negru din aceleasi
frunze ca si ceaiul vede, dar procesat in mod diferit, poate fi la fel de
eficient si bun.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu