Bunicile
si strabunicile foloseau frecvent compresele cind isi tratau copiii, nepotii si
pe cei apropiati de diverse boli. Astazi asistam la revenirea triumfala a
acestei metode, prin care putem trata cu succes febra, procesele inflamatorii,
convulsiile.
Compresele umede pot fi reci sau
calde. Ele sint destinate sa racoreasca, sa incalzeasca sau sa produca sudatie.
Este bine, inainte de a apela la tratamentul cu comprese, sa consultam un medic.
Iata citeva tipuri de comprese
O compresa ce poate fi rece sau calda
(dupa nevoi), care se aplica pe git, piept sau abdomen, este cea prezentata mai
jos: o bucata mare de pinza de in (sau bumbac) se inmoaie in apa rece (vara) sau
in apa calda (dar nu fierbinte) iarna, se stoarce bine si se aplica pe corp.
Peste ea se pune o basma (sal) din lina, care se asaza pentru a acoperi bine
compresa, astfel incit sa nu patrunda aerul.
Gitul este bine sa fie acoperit separat
cu un fular. Compresa se tine 45-60 minute. Daca este pusa pentru a racori, se
umezeste din nou (daca este pentru a incalzi – nu se mai umezeste). Dupa ce se
inlatura compresa, pacientul se imbraca intr-o bluza uscata (tricou) din bumbac
si ramine in pat, bine invelit, timp de 30-40 minute.
Aceeasi compresa pentru spate se va
pregati in acelasi fel, dar se va intinde pe pat intii salul de lina, apoi pinza
umezita si bine stoarsa, iar pacientul se culca cu spatele gol peste aceasta.
Are un efect foarte puternic in durerile de mijloc si coloana, in circulatia
sangvina dificultuoasa sau in stari de febra mare. De asemenea, aceste comprese
dau rezultate in hipertensiune, ipohondrie, dar si eliminarea gazelor.
Compresa pe abdomen: se aplica pinza,
inmuiata in apa, bine stoarsa, impaturita, pe partea inferioara a abdomenului.
Bolnavul trebuie sa stea intins pe spate, in pat. Peste compresa se infasoara o
basma de lina. De fapt, compresa pe abdomen se poate pune succesiv cu cea de pe
spate, sau simultan, pentru a avea un efect mai puternic.
Dupa ce se aplica pe abdomen compresa se
sta intre 45 de minute si doua ore. Dupa o ora se umezeste din nou compresa. Se
poate folosi apa rece, apa cu otet sau fiertura de paie de ovaz sau de fin.
Aceasta compresa imbunatateste circulatia sangvina, ajuta digestia si este un
remediu in colicile digestive.
Dupa opinia medicului Knipe, compresele
sint cele mai potrivite in febra si procesele inflamatorii insotite de febra,
caci apa rece este suficienta pentru a racori, fara sa socheze organismul, asa
cum se intimpla la utilizarea pungii cu gheata.
Compresa calda pentru durerile de
mijloc: se inmoaie in apa calda (+45 grade Celsius) o bucata de pinza si se
stoarce bine. Cu ea se infasoara mijlocul – de la un sold la altul – si apoi,
peste compresa, se leaga o fisie de pinza de in sau bumbac, uscata. Deasupra se
infasoara bolnavul cu un sal sau fular de lina. Compresa se mentine 45 de
minute.
Compresa pentru gambe. Pe fiecare gamba
se infasoara cite o bucata de pinza de in sau bumbac, inmuiata in apa rece (la
15-20 grade Celsius) si bine stoarsa. Piciorul se infasoara de la genunchi pina
la glezna. Peste pinza uda se infasoara cite o fisie de pinza uscata, peste care
se pune cite un prosop. Labele se incalzesc in mod obligatoriu cu ciorapi de
lina sau o sticla cu apa calda. Compresele se mentin 10-15 minute.
Compresele aplicate pe piept. Sint
recomandate in bronsite. O pinza de in sau de bumbac se uda in apa (rece pina la
calda, in functie de anotimp si de starea bolnavului), se stoarce bine, se
aplica pe piept (se poate pune inca una pe spate) sau se infasoara ca o fasa mai
lata. Peste ea se pune un prosop plusat sau un sal de lina. Bolnavul se acopera
bine cu o patura de lina sau cu plapuma si ramine astfel timp de o ora.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu