vineri, 18 noiembrie 2011

 Actiunea ultravioletelor asupra proceselor de metabolism: metabolismul este in functie de conditiile de viata, fiind influentat direct de lumina. Procesele metabolice sunt marite prin actiunea ultravioletelor si a razelor vizibile. Dozele repetate de ultraviolete nu determina modificari de metabolism bazal si chiar uneori scad.
Studiul asupra razelor ultraviolete a constatat aparitia acidozei imediat dupa iradiere. In timpul fazei de acidoza se da o hidremie marcata.
Actiunea asupra metabolismului mineral:
-iradiere cu ultraviolete: in sange si in tesuturi au loc variatia cantitativa a substantelor minerale, cat si eliminarea lor;
-Ca si P cresc sub influenta ultravioletelor (400-280 lungime de unda);
-in rahitism (Ca si P scad) rolul iradierii cu ultraviolete este acela de a creste Ca si P;
-influenta ultravioletelor asupra modificarilor calcemiei: in functie de dozele aplicate (modificarile survin diferit).
Factorul antirahitic-vitamina D2-substanta antirahitica=elgosteron pur. Elgosteronul iradiat de ultraviolete este de 100000 de ori mai mare. Elgosteronul este de origine vegetala-provitamina D2. Din aceste 2 substante, sub actiunea razelor ultraviolete rezulta vitamina D2.
Semne:
-toracele sufera in urma rahitismului modificari: torace infundat, matanii costale;
-genu varum; genu valgum.
Glucidele sunt influentate de actiunea luminii. Hipoglicemia evolueaza in paralel cu scaderea tensiunii arteriale. Administrarea glucozei exagereaza depunerea de glicogen.
Metabolismul protidic: dupa iradiere moderata se observa o crestere a eliminarii urinare de azot, fosfor si sulf. Iradierea intensiva determina eliminarea azotului total.
 Actiunea ultravioletelor asupra organelor hematopoietice: sub actiunea ultravioletelor sangele si elementele sangelui produc modificari capilare. Variatiile compozitiei serului sanguin si a elementelor figurate din sange au fost studiate. Valoarea globulara este influentata prin expunere la ultraviolete (hemoglobina scade in sange cu expunerea zilnica si intensa).
Rezistenta globulara creste la solutiile sarate hipotonice. Organele hematopoietice sunt stimulate in circulatie in timpul iradierii, rezultand cresterea numarului eritrocitelor.
Citogenia are principii antianemice prin iradieri cu ultraviolete.
Globulele albe sufera modificari.
Dupa iradieri intense numarul leucocitelor creste in sangele capilar si venos-leucocitoza (maxim 26% in primele 20 de minute de expunere; dupa 5-6 ore numarul globulelor albe revine la normal).
Actiunea ultravioletelor nu este constanta. Modificarile formulei leucocitare constau in aparitia unei polinucleoze cu marirea numarului de mononucleare mari. Redresarea tensiunii coincide cu aparitia pigmentatiei.
 Actiunea ultravioletelor asupra respiratiei: in timpul iradierii miscarile respiratorii devin rare si profunde-schimbul gazos se modifica prin marirea O2.
 Actiunea ultravioletelor asupra diferitelor organe si sisteme: sistemul nervos si glandele cu secretie interna: lumina are actiune intensa asupra sistemului vegetativ (creste tonusul simpaticului), creste marirea tolerantei pentru zahar, scade glicemia.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu