vineri, 18 noiembrie 2011

Dupa unele cercetari , DO-IN isi are originea in traditia chineza si , geographic , in China Centrala ,unde
era cunoscut sub numele de TAO-INN . TAO inseamna , in acest context , ,,a conduce ,a dirija “ .
Dar expresia DO –IN este japoneza si evoca ideea de extensie . DO ar fi o deformare a lui TAO ,IN insemnind ,,a primi , a se lasa condus “ . In vorbirea comuna si internationala s-a adoptat denumirea de DO-IN , pe care o voi folosi si eu de-a lungul cartii . Si totusi , cum aplicatiile acestei discipline au fost numeroase
Mai exista si alte denumiri . Vom cita , cu titlu informativ , DO-IN KWAP-PO .KWAPPO exprimaideea de ,,refacere”de ,,restabilire ,, ,iar DO-IN KWAPPO este arta care permite descoperirea sau regasirea echilibrului vital , fara de care nu poti urma Calea . Se spune despre DO-IN ca este o stiinta ; dar este , mai mult , o arta care isi are originea in intelepciunea Stramosilor . Este , in acelasi timp , o tehnica si un mijloc de a te cunoaste mai bine , ca si de a trai intr-o mai buna armonie cu ceilalti . DO-IN poate fi o arta de a trai si necesita o atitudine de cautare ; adica un angajament sincer , optimist si asiduu . Odorinta de a afla si o deschidere constanta caracterizeaza adevarata disciplina si favorizeaza cunoasterea de sine in cunoasterea Legii Universului . Atunci cind Legea devine stapina , discipolul va descoperi mai mult . Subliniind caracterul rational – exprimat prin intermediul ritualului –DO_-IN-ului , trebuie sa ne amintim ca , in vechea China ; el se practica in cadrul vietii de familie . In fiecare zi in zori , barbatii , femeile si copii , adunati in camera comuna practicau DO-IN-ul , favorizind , in corpul lor , o buna circulatie a energiilor pe care era necesar sa leinvesteasca in diferitele activitati cotidiene .
Puteti ,binenteles , sa practicati DO-IN individual , dar puteti sa faceti acest lucru dupa obiceiul familiei intr-un grup restrins . Chiar si intr-o ambianta colectiva , vafi int odeauna vorba de cercetare individuala , de aprofundare siimplinire bazata inprimul rind pe un anume mod de a te hrani . Se pare ca vechii entalifoloseausiacupunctura , vindecarea cu ajutorul mainilor ,rugaciunea si meditatia , in tentativa de a-si regasi libertatea absoluta .
Chinezii au inventat diferite exercitii de intretinerea a corpului , ca si tehnici respiratorii , pentru a asigura buna functionare a intregului organism . Dar scopul lor era mai elevat , caci daca doreau sa mentina corpul sanatos , sensibil siechilibrat , o faceau cu scopul de a avea o minte armonioasa ,destinsa ,calma menita sa elibereze spiritul .Ei stiau ca libera circulatie a energiei CH’I pastreaza sanatatea, alungaboalasi asigurao viata lunga si fericita . Progresulfiintei umane are nevoie detoate acestea .
Chinezii au inventat diferite exercitii deintretinere a corpului , ca si tehnici respiratorii , pentru a asigura buna functionare a intregului organism . Dar scopul lor era mai elevat caci daca cu scopul de a avea o minte armonioasa , destinsa calma menita sa elibereze spiritul . Ei stiau ca libera circulatie a energiei CH’I pastreaza sanatatea , alunga boala si asigura o viata lunga si fericita . Progresul fiintei umane are nevoie de toate acestea .
Fiziologia chineza este sxtrem de bogata si precisa atunci cind evoca legile energiei . Inca in anul 500 i . Hr , se vorbea de CH’I ca despre ,, respiratia oaselor ‘ .
Inteleptii chinezi observau ca energia CH’I circula in corp in profunzimesi la suprafata dupa trasee determinate . Cele doua niveluri sunt legate de un principiu al circulatiei , care alimenteaza toate organele . La periferie circula o energie ,,la suprafata pielii’ ,numita WEI CH’I . Ea poate fi manipulata si influentata la nivelul circuitelor obisnuite care sunt meridianele .
Mai in profunzime , in corp , energia YONG CH’I anima functiile vegetative ale corpului .
Daca suntem capabili sa dominam sis a dirijam acesti curenti vitali decare depinde echilibrul organismului nostrum , nu mai avem de ce sa netemem deinvazia microbilor . Totusi este important sa eliminam deseurile , acidul lactic si uratii care se acumuleaza in muschii si in articulatiile noastre . Practica DO-IN faciliteaza eliminarea in aceasi masura in care restabileste libera circulatie a energiilor .
Daca practicarea DO-IN-ului favorizeaza stabilizarea si stapinirea corpului fizic , ea va permite si o mai buna stapinire a planurilor mental si emotional, caci cel care isi controleaza energiile dispune de un mai bun potential si poate , astfel , sa-si domine mai bine comportamentul si sa se adapteze mai bine la diferiteimprejurari ale vietii . Evident , alegerea hranei potrivite are o contributie esentiala la pastrarea echilibrului al corpului , asigurindu-i un raport energetic indispensabil .




DO-IN nu presupune niciun risc , nici un pericol.
DO-IN se apropie mult de acupunctura , a energiei , a meridianelor si a punctelor . DO-IN este la indemina tuturor , chiar si a persoanelor in virsta , ahandicapatilor . Poate fi practicat oriunde sin u necesita nici un material , aparat sau instrument in afara unor crème si uleiuri fie ayurvedice , fie alese dupa gustulpracticantului .
Programul pe care-l propunem nu este rigid.El este susceptibil de modificarisi de adaptarila nevoile fiecaruia .Totusi , in masura in care este posibil , cnformati-va celor invatate si , mai ales , practicati-l cu asiduitate . Reguralitatea in practica este capitala, este secretul DO-IN , ca si al multoralte discipline . Astfel , va veti fauri o vointa pe care o veti manifesta constant .
Practica zilnica a DO-IN-ului nu risca , de astfel , sa ne faca sa ne ocupam numai de lumea corpului . Orcine isi va da seama ca gesturile care reprezinta exercitii practice dezvaluie tendintele noastre instinctive , naturale si spontane . In acelasi timp , simturile se vor ascuti , iar sufletul va percepe si mai bine frumusetea naturii . Aceasta sensibilizare cistiga in raport cu tine insusi va falicita intelegerea unor procese intime , respectiv cum se face digestia , cum isi,organizeaza corpul eliminarea ; cum respira , cum se multiplica , se inoieste . Multitudinea de evenimente ignorate pina acum si pe care aceasta arta se va invata sa le interpetati ,va va ajuta sa evitati boala , sa va pastrati functiile vitale in bunastare pina la adinci batrinete .




MAINILE NOASTRE SUNT INSTRUMENTE


In masajul oriental cel mai important concept este conceptul celor doua forte opuse Yang si Yin despre care se considera ca prin echilibrul sau dezechilibrul dintre ele controleaza intreaga natura . Dupa acest model in corpul omenesc sunt organe active Yang si organe pasive Yin . Ddaca aceste organe suntr intr-un echilibru normalatunci corpul se afla intr-o stare buna de sanatate . Dereglarileacestui echilibru duc la deteriorareafunctiilor si organelor , respectiv la imbolnavire . In natura aceste doua forte sunt reprezentate prin cinci elemente , lemn , foc , pamint ,metalul ,mineralele si lichidele . organele active ale corpului omenesc functioneaza sprijinite de organele pasive dupa cum urmeaza ;ficatul sau vezicula biliara , inima cu intestinul subtire ,splina (pancreasul) cu stomacul,plaminii cu intestinul gros ,rinichiicu vezica urinara sipericardul( saculetul in care este invelita inima) cu triplul incalzitor .

Medicina traditionala chineza are de baza trei principii ;
- identificarea cauzei imbolnavirii,
- reglarea echilibrului Yin / Yang,
- intarirea rezistentei organizmului.

Conceptul oriental de functionare a organismuluiare la baza energia care strabate corpul din crestetul capului pina in virfurile degetelor de la picioare . Aceasta energie este organizata intr-un sistem energetic unitar care insumeaza alte douasprezece sistemecorespunzatoare fiecarui organ in parte .
Yang este identicpentru ambele sexe cind este vorba de partea superioara a trunchiului , Yin fiind situat in partea superioara a trunchiului , Yinfiind situat in partea inferioara a trunchiului .In continuare Yin si Yang se ordoneaza dupa sex astfel ; la barbat partea din fata a corpului este Yiniar partea din spate a corpului este Yang , partea dreapta a corpului este Yang iar partea stinga acorpului este Yin; la femeie lucrurile stau exact invers , adica partea stinga a corpului este Yin, partea dreapta acorpului esteYin iar partea stinga a corpului esteYang-socotind stinga-dreapta de la osul sternului .
Masajele numite NGAN-MO in SOUWEN descriu felul in care poate fi facuta sa curga energia .Ideograma NGAN este compusa din caracterele care inseamna ,,mina’’si ,,odihna’’ si sugereaza definitia; ,,a calma cu mainile ‘’ .






Pentru a reusi sa eliminam toxinele si pentru a facilia circulatia energiei , se pot masa puternic anumite parti ale corpului; altele vor fi frecate usor sau in profunzime , dupa natura terenului de tratat . Dar , cel mai adesea , este recomandabil sa efectuampresiuni moderate. Actiunile terapeutice la nivel energetic sunt , in scopul obtinerii unui anumit efect, clasificate astfel ;
TONIFIEREA-urmareste conducerea energiei din partea de inceputa meridianului care este masat spre extremitati si apoi.
Prin acest procedeu se obtine inviorarea organismului obosit , apatic , vlaguit de boala . Se urmareste sensul Yang pentru colectarea energiei – la barbati in sensul acelor de ceasornicului (desus catre dreapta lor, apoi in jos catre stinga lor si din nou in sus ) , la femei in sensul invers acelor de ceasornic (de sus catre stinga lor , apoi in jos catre dreapta lor si din nou in sus) .
Procesul Yang de colectare a energiei si inplicit de tonifiere se petrece de la extremitati spre organele interne , spre interiorul corpului.Nu se executa tonifierea organismului atunci cind singele si corpul omului sunt viguroase . Nu se executa tonifiere in fazele de Luna Plina si Luna Noua .
DISPERSIA- este procedeul invers tonifierii , de trimitere a energiei din interiorul corpului spre extremitati . Nu se face dispersie atunci cind organismul esteslabit, singele este subtiat sau insuficient , cind nu exista incarcatura energetica in exces . Nu se face dispersarea a energiei cind Luna este in descrestere si mai ales in ultimul patrar cind Luna este intunecata .
INCALZIREA- se efectueaza pentru inlaturarea blocajelor energetice , care se produc din cauza stazei singelui sau aracelilor .
Se recurge la elementul Yang existent in alimentele si lichidele calde , in condimentele iuti si caldura emisa de podul palmelor terapeutului .
CURATAREA- procedeul prin care se urmareste inlaturarea influentelor nocive ale factorilor climaterici ,ambientali sau a transmisiei de energie negativa de la o persoana la alta . In practica masajului asiatic energia ficatului este de culoare verde , energia plaminilor este de culoare alba ,energia rosie este ainimii, energia neagrapleaca de la rinichi ,energia galbena vine de la splina iar deasupra capului se emite o lumina stralucitoare .Pentru a se apara terapeutul isi va infasura corpul in aceste fluide colorate de energie , proiectind apoi , in functie de nevoile bolnavului, unul din aceste fluide energetice prin intermediul mainilor sale . Dupa diagnosticare si efectuarea masajului adecvat , spalarea sau stergerea mainilor ,aceasta operatiune este obligatorie .
URCAREA si COBORIREA – este dirijata de splina si pancreas (urcarea) si de la plamini (coborirea)
Pentru persoanele cu un Yanginalt nu se va folosi procedee de urcarea energiei , asa cum pentru persoanele cu un Yin ridicat nu se vor folosi procedee de coborirea energiei . Pe scurt la un Yang inalt se stimuleaza Yin in timp ce la un Yin ridicat se stimuleaza Yang .
In sistemul medical chinezesc cauzele starilor de boala sunt de doua feluri ;interne si externe . Cauzele interne tin de relatiile interumane pe care trebuie sa le intretinem , omul ca individ fiind legat de un anumit grup social. Supararea , nelinistea ,socurile emotionale bune sau rele , fericirea , grijile , tristetea dar si lacomia , excese de tot felul (fumat in exces , cafea in exces, betie ) ,oboseliile sexuale , toate acesrea produc dezechilibre , sunt in relatie directa cu organismul uman nevoit sa se adapteze unor stimuli exteriori cum ar fi.
Caldura , frigul ,excesul de umiditate ,vintul , alternanta anotimpurilor . Atit timp cat organismul este capabil sa se adapteze efectelor climatice nocive iar sistemul nervos sa determine reactii de adaptare la factorii sociali de stres starea de sanatate nu este perturbata , functiile interne ale corpului raspund armonios si eficient .
Functionarea organelor devine defectuoasa in momentul in care aceasta armonie este stricata si se manifesta prin amortirea mainilor si picioarelor , prin digestie dificila , pierderea luciului pielii , parului si unghiilor ,dereglarea celor cinci pulsuri , stagnarea fluxurilor de energie de-alungul meridianelor .
Sistemul Yin –Yang este dereglat ,starea deboala devine evidenta .
In practicarea masajului mainile sunt folosite in totalitateutilizindu-se sase proceduri ; apasarea (presarea ) , ciupirea ,lovirea (mergind pina la vibrare ) , frecarea , framintarea, siciupirea ,rularea . Se folosesc virfurile degetelor , degetele , muchiile palmelor , podul palmei , inchieietura maini , atit pentru diagnosticarea maladiei cat si in procesul de vindecare .In practica ne vom servi adeseori de degetul aratator acarui parte carnoasa capata , cu timpul , o extraordinara sensibilitate .





Presiunea corecta se executa cu bulbul degetului pozitionat perpendicular pe suprafata care trebuie tratata . Penetratia depinde, deci , de natura terenului explorat si de sensibilitatea sa . Cand carnea este putin abundenta , ca pe mana , presiunea devine usoara .Pentru a traversa straturi groase , ca in regiunea coapselor , presiunea se accentueaza si se folosesc uneori , chiar degetele mari suprapuse . Incepatorii au tendinta sa efectueze o presiune gresita repliind articulatia degetului gros pentru a suplini lipsa de rezistenta . Aceasta atitudine brutala dezvaluie o tendinta agresiva .
Presiunea exercitata cu varful unghiei sau cu varful degetului este rar folosita , in general pentru ausura trecerea energiei in zonele profunde situate intre oasele mainii sau cele ale labei piciorului (metacarpian –metatarsian ) .
Cel care isi dezvolta sensibilitatea corpului devine capabil sa detecteze prezenta energiei dupa natura terenului pe care il exploreaza . Cand terenul este dur , inseamna ca energia este prea abundenta si se aplica o presiune centrifuga , pentru a o dispersa . Puteti verifica acest lucru de-a lungul meridianului 3 Focare de la mana pacientului ; este o zona adeseori dureroasa . Cand terenul este moale energia este insuficienta si se aplica o presiune centripeta , rapida si usoara , avind drept scop conducerea energiei pe locul tratat .
SE MAI UTILIZEAZA SI : - degetul aratator si degetul mare pentru a presa si , in acelasi timp , pentru a intinde , de exemplu , la nivelul lobului urechii ; - presiunea cu trei degete pentru masajul ficatului si stomacului ; - in seria percutiilor , ne servim adeseori de pumnul ridicat si usor inchis ; dar ar fi o greseala sa lovesti corpul cu o mana dura , cu pumnul strans . Trebuie sa mai veghiati si asupra inchieieturii mainii , care faciliteaza o lovitura adecvata , permitind o repartizare armonioasa a vibratiilor pornind de la periferie . Pentru aceasta tehnica , chinezii si japonezii au utilizat , uneori , unaparat constituit dintr-un maner , o lama – resort si o minge . Acest instrument , numit KATAKI ,nu va inlocui niciodata sensibilitatea digitala sau manuala , de preferat intotdeauna procedeelor mecanice .
In sfarsit LOVITURA cu palma va servi la percutarea zonelor profunde , groase ,cum sunt cea a umerilor sau aabdomenului . I se da mainii forma unei cupe , astfel incat sa nu ranim corpul .
Corectitudinea tehnica va fi recunoscuta dupa sunetul produs in momentul loviturii ; aerul comprimat in causul mainii joaca rolul de amortizor .
Daca zona corpului se dovedeste a fi prea sensibila sau chiar imposibil de masat , ne vom multumi sa efectuam VIBRATII . Cand vibratiile se dovedesc a fi ele inselese dificile , trebuie sa aplicam pur si simplu comprese calde sau sa indreptam spre zona respectiva , un curent cald , cu ajutorul unui uscator de par , deexemplu .
Inca din secolul al VI-lea dupa Isus Cristos , cultura si traditia chineza sa-u impletit strans . Unele curente de origine chineza au cunoscut chiar o mai mare dezvoltare in Japonia decat in China . Este cazul lui DO-IN care , prin SENDO , se apropie de traditiile seculare chineze .




TIPOGRAFIA MERIDIANELOR SI MANIFESTARILE
MORBIDE DIN VECINATATEA LOR

Cele 12 meridiane se intind in exterior la nivelul invelisului cutanat al membrelor , capului si trunchiului , iar fiecare meridianintra in legatura cu un organ sau un viscer cavitar din interiorul corpului .
Meridianele care trec prin podul palmei si pe partea interna a bratului se numesc cele 3 meridiane Yin al mainii , iar cele care trec pe dosul maini si pe fata externa a bratului sunt denumite cele 3 meridiane Yang ale mainii . La fel meridianele care strabat fata interna a membrului inferior sunt denumite cele 3 meridiane Yin ale piciorului , iar cele de pe fata externa se numesc cele 3 meridiane Yang ale piciorului .In general sunt cunoscute sub numele de cele 12 meridiane .











CELE 12 MERIDIANE
1 – Meridianul plamanilor Taiyin dela mana (P )
2 – Meridianul intestinului gros Yangming de la mana (I G )
3 - Meridianul stomacului Yangming de la picior(S )
4 – Meridianul splinei TaiYin de la picior (Spl )
5 – Meridianul inimii Taiyin de la mana (I)
6 – Meridianul intestinului subtire Taiyang de la mana (IS)
7 – Meridianul vezicii Taiyang de la picior (V)
8 – Meridianul rinichilor Shaoyin de la picior (V)
9 – Meridianul pericardului Jueyin de la mana (Peric )
10 –Meridianul Trei Focare Shaoyang de la mana (T F)
11 –Meridianul veziculei biliare Shaoyang de la picior (VB)
12 – Meridianul ficatului Jueyin de la picior (F)




1-MERIDIANUL PLAMINILOR

-Incepe in zona de mijloc a meridianului 3 Focare , coboara spre intestinul gros , urca la cardia , traverseaza diafragmul si trece in aria plaminilor , organ care depinde . Se imparte in continuare in doua ramuri traversind zonele subclaviculare , coboara pe fata interna a bratului prin dreptul meridianului inimii si al pericardului pina la plica pumnului si se termina in unghiul de la baza unghiei degetului mare .
Se inparte in continuare in doua ramuri traversind zonele subclaviculare , coboara pe fata interna a bratului prin dreptul meridianului inimii si al pericardului pina la plica pumnului si se termina in unghiul de la baza unghiei degetului mare .
Ramura de pe partea posterioara a mainii uneste meridianul plaminului cu cel al intestinului gros in acelasi unghi de la baza unghiei indexului . Manifestari patologice ; senzatie de bombare a toracelui , tuse , rinoree , senzatie de frig , durere in zona dorsala si de-a lungul meridianului .

2-MERIDIANUL INTESTINULUI GROS
-Porneste de la virful indexului , urca pe marginea radiala a acestuia si ajunge in depresiunea formataintre degetul mare si index . Urca pe partea antero –externa a bratului pina la umar , apoi pina la a7-a vertebra cervicala , unde se uneste cu toate meridianele Yang . De aici in fosa supraclaviculara ,se uneste cu plaminii ,traversind diafragma si se uneste cu intestinul gros de care apartine .
Manifestari patologice ; dureri abdominale , diaree , constipatie , dureri cervicale,epistaxis ,dureri de-alungul meridianului .

3-MERIDIANUL STOMACULUI
-Incepe la baza nasului , urca la radacina nasului unde intilneste meridianul vezicii , de unde coboara pe partea laterala a nasului si patrunde in gingia superioara . Urmind o linie curba pe linga buze , coboara si se intilneste cu meridianul omolog in zona barbiei.
De aici pe linia unghiuluimaxilarului inferior urca paralel cu urechea intilnind meridianul veziculei biliare , traverseaza timpla drept spre partea superioara a fruntii unde patrunde in frunte . Una din ramuri se desprinde de meridian si coboara de-alungul gitului in fosa supraclaviculara . De aicitraverseaza diafragma si patrunde in stomac unindu-se cu meridianul splinei.
-Trunchiul coboara in fosa supraclaviculara pentru a ajunge la mamelon, , de unde coteste in interior pentru a trece pe linga ombilic in abdomenul inferior .
O alta ramura pleaca de la pilorsi coboara in abdomen , traverseaza zona iliaca si coboara pe fata anterioara a piciorului la genuchi , urmeaza linia antero –externa a tibiei terminindu-se in unghiul unghial al degetului II de la picior .



O alta ramura porneste de la punctul situat la 3 cun (un cun reprezinya latimea degetului mare al pacientului ) sub rotula si se termina la marginea externa a degetului III de la picior .
Ultima ramura se desprinde din meridian pe partea dorsala a piciorului si se termina pe marginea interna a extremitatii degetului mare de la picior pentru a se uni cu meridianul splinei .
Manifestaripatologice ; distensie abdominala , dureri gastrice , edeme ,varsaturi , boli febrile , manii , dureri pe meridian .

4-MERIDIANUL SPLINEI
-Porneste din unghiul unghial intern al degetului mare de la picior , urca traversind partea anterioara a maleolei interioare , urca pe partea a piciorului , intra in abdomen si ajunge la splina , fiind in legatura cu stomacul . Dupa ce traverseaza diafragma urca pe linga esofag pina la baza limbii pentru a trece pe partea inferioara .
Ramura colaterala a stomacului se.indreapta prin partea suoerioara a diafragmei spre inima ,unde intilneste meridianul inimii .
Manifestari patologice ; rigiditate dureroasa a limbii , distensie abdominala , varsaturi , icter , astenie generala , dureri de-a lungul meridianului .

5-MERIDIANUL INIMII
-debuteaza in inima si traverseaza plaminiipentru a cobori in punctul plasat in mijlocul axilei , apoi trece prin latura posterioara a partii interioare a bratului , prin spatele meridianului plaminului si pericardului pina ajunge la plica cotului . De aici , pe partea interioara a antebratului peste osul pisiform , apoi prin palma si de-a lungul partii interne a degetului mic ajunge in extremitatea acestuia unde se uneste cu meridianul intestinului subtire . O ramura colaterala pleaca din inima , urcind pe git pina la globul ocular .
Manifestarile patologice sunt ; faringe si gura uscata , dureri percordiale , sete puternica , dureri in hipocondru, icter , senzatie de caldura in palma , durerisurvenite de-a lungul meridianului .

6-MERIDIANUL INTESTINULUI SUBTIRE
-Incepe in virful degetului mic , urca pe partea interna a mainii apoi pe partea posterioara a antebratului ,pentru a ajunge la umar prin fata externa a bratului. De aici ocoleste omoplatul si intilneste meridianul guvernor , apoi se indreapta in jos in fosa supraclaviculara , si se uneste cuinima .Se indreapta mai departe spre esofag si stomac pentru a intra in intestinul subtire de care apartine . Ramura colaterala pleaca din fosa supraclaviculara ,urca pe partea laterala a gitului si obrazului si dupa ce atinge unghiul extern al ochiului se indreapta spre ureche si patrunde in ea . O alta ramura colaterala se uneste cu meridianul vezicii in zona cervicala .
Manifestari patologice ; surditate , icter , tumefieri la obraz , inflamarea laringelui , dureri inzona parcursa de

7-MERIDIANIL VEZICII
-Incepe din unghiul intern al ochiului urca pe frunte spre partea superioara a capului , unde se intilneste cu omologul sau . Ramura porneste din zona cervicala si se inchieie in cea temporala.Trunchiul porneste din regiunea cervicala, coboara spre ceafa , ocoleste coloana pina la regiunea lombara , se leaga de rinichii si intra in vezica urinara .Din zona lombara coboara in fesa si atinge mijlocul spatiului popliteu – ( in spatele genuchiului ) unde se intilneste cu alta ramura care coboara la ceafa la distanta de 3 cun pe linia spinala peste fesa pefata externa a coapsei . De aici coboara pe un singur meridian prin spatele maleolei , terminindu-se la extremitatea degetului V de la picior ,unde intilneste meridianul rinichiului .
Manifestari patologice ;retentie urinara , enurezis , cefalee ,dureri cervicale ,lombare , ale picioarelor , boli de ochi , delir .

8-MERIDIANUL RINICHILOR
-Incepe in extremitatea degetului V de la picior , strabate oblic talpa siajunge prin spatele maleolei interne la calcai . De aici urca prin partea interna a gambei si a coapsei pina la coloana vertebrala si rinichi , cu o ramura spre vezica . Trunchiul principal traverseaza ficatul si diafragma spre plamini , urca de-a lungul gitului oprindu-se la baza limbii . La nivelul plaminilor , o alta ramura se uneste cu inima si cu meridianul pericardului . Patologie ; astm , laringita , edem ,tulburari abdominale ,dureri pe meridian .




9-MERIDIANUL PERICARDULUI
-Incepe in cavitatea toracica , intra in pericard , apoi coboara prin diafragma in abdomen ramificindu-se in triplu focar ( partea superioara , medie si inferioara acelomului ). O ramura colaterala porneste din torace spreumar , coboara pe partea interna a bratului , apoi a palmei pina in virful degetului mijlociu .O alta ramura iese din mijlocul palmei pe linga inelar unindu-se cumeridianul Trei Focare .
Patologie ; anghina pectorala, palpitatii , agitatie, dureri .

10-MERIDIANUL TREI FOCARE DE LA MANA
-Incepe in unghiul unghial intern al inelarului urca pe dosul mainii si pe partea exterioara a bratului pina la umar unde se incruciseaza cu meridianul veziculei biliare , intra prin fosa claviculara in cavitatea toracica unindu-se cu pericardul.Traverseaza diafragma unindu-se in abdomen cu celeTrei Focare . Mai sunt ; o ramura intratoracica iesindprin cavitatea supraclaviculei spre ceafa , ureche , apoi prin ureche in obraz ajungind sa se uneasca cu meridianul veziculei biliare la coltul extern al ochiului . Patologie ; edeme ,enurezis , laringita , surditate , dureri pe meridian .-


11-MERIDIANUL VEZICULEI BILIARE
-Incepe in comisura externa a ploapelor ,urca la unghiul sfeno – temporal,coboara prin spatele urechiisi pe linga gat , inaintea meridianului Trei Focare , se indreapta pe linga umar spre partea posterioara a aceluiasi meridian , pentru a patrunde in cavitatea supraclaviculara . Ramura colaterala auriculara porneste din spatele urechii , patrunde in ureche , iese prin fata acesteia si ajunge in zona din spatele comisiunii externe a ploapelor Alta ramura porneste din comisura externa a ploapelor , coboara si se uneste cu meridianul Trei Focare sub orbita . Coboara , trece peste gat , pentru a patrunde in fosa supraclaviculara .De aici cobora prin torace , traverseaza diafragma ,o ramura se indreaptaspre ficat si vezicula biliara al carei meridian este . Merge pe linga hipocondru , reapare in partea laterala a abdomenuluiinferior linga artera femurala a canalului inghinal ca apoi sa se indrepte spre articulatia coapsei .
Ramura colaterala principala pleaca din fosa supraclaviculara , coboara prin fata axilei , urmeaza pereyele toracic lateral sub hipocondru si ajunge la articulatia coapsei unde intilneste ramura precedenta .
De aicicoboara pe partea externa a coapsei continindu-si drumul prin extremitatea exterioara a peroneului pina in zona inferioara a acestuia .Coboara pe linga maleola externa , trece sub picior si sfirseste in extremitatea externa a celui de al IV-lea deget de la picior .
Ramura colaterala traverseaza trece peste metatarsiene si se termina la extremitatea degetului mare de la picior unde se uneste cu meridianul ficatului .
Manifestaripatologice ; gust amar , moleseala , accese febrile ,malarie , cefalee , dureri in maxilar si in comisura externa a ploapelor .

12-MERIDIANUL FICATULUI
-Porneste din spatele halucelui ,trece la un cun distanta prin fata maleolei interne unde se incruciseaza cu meridianul splinei . Urca pe fata interna a genuchiului si coapsei, srabate pubisul ocolind organele genitale externe . De aici urca in partea de jos a abdomenuli trecind pe linga meridianul stomacului indeptrindu-se spre ficat caruia ii apartine , cu o bifurcare spre vezicula biliara .Urmeaza traseul prin partea suoerioara a diafragmei ,partea laterala a toracelui prin regiunea posterioara a laringelui pina in zona nasofaringiana si oculara atinge fruntea si se intilneste cumeridianul guvernator (Du mai) in zona vertexului.
Ramura colaterala a ochiului coboara pe obraz si ocoleste buzele . Ramura secunda traverseaza diafragma si intilnestein plaminii meridianul plaminilor .
Manifestari patologice ; lumbago , varsaturi , enurezis , retentie urinara ,hernie , dureri in abdomenul inferior si pe traiectul meridianului .









CELE 8 MERIDIANE EXTRAORDINARE

-Mai sunt numite si neregulate ; Du Mai , Ren Mai , Chong Mai , Dai Mai ,Yinwei Mai ,Yinqiao Mai si Yangqiao Mai . Spre deosebire de celelalte meridiane (in numar de 12 numite regulare ) , acestea nu apartin direct de organele interne.

13-MERIDIANUL GUVERNATOR Du Mai
-Porneste din perineu , trece pe linga coccis, urca pe linia meridiana a coloanei vertebrale pina la zona lombara unde se intilneste cu rinichii . Se ridica spre cap , trece prin creier , din crestet coboara pe linia mediana a fruntii si nasului pina la buza superioara terminindu-se in gingie . Acest meridian guverneaza toate meridianele Yang.
Patologie ; boli febrile surexcitare nervoasa , rigiditate in coloana vertebrala .

14-MERIDIANUL DIRECTOR Ren Mai
-Incepe in perineu , trece prin simifiza pubiana , urca pe linia mediana a abdomenului , a toracelui si gitului si ajuns in fosa mento –labilala inconjoara buzele . Ren Mai este asocierea meridianelor Yinsi dirijeaza toate meridianele Yin .
Manifestari patologice ;hernie , leucoree , tuse , astm , afectiuni ale aparatului uro – genital .

15 – MERIDIANUL STRATEGIC Chong Mai
-Ia nastere in interiorul abdomenului inferior , coboara pina la perineu , unde se imparte in doua ramuri terminale din care una posterioara urca de-a lungul coloanei vertebrale si cealalta anterioara urca pe linga peretele anterior al cavitatii peritoneale . Ajunsa la nivelul ombilicului ramura anterioara se imparte in alte doua ramuri care urca in fiecare parte a ombilicului pina la git , de unde inconjoara buzele . Rolul acestui meridian este de a controla circulatia singelui si a energiei in corp .
Manifestari patologice ; colica , dureri abdominale si uneleafectiuni patologice .

16-MERIDIANUL CENTURA Dai Mai
-Debuteaza sub rebordul costal si coboara in ombilic pentru a se intilni cu celetrei puncte ale meridianului veziculei .
Are rolul de unificare a tuturor meridianelor Yin si Yang .
Patologie ; slabiciune in zona lombara , senzatie de plenitudine in epigastru .

17-MERIDIANUL FOSEI DE SUB MALEOLA EXTERNA Yangqiao Mai
-Incepe in punctele situate pe partea externa a calcaiului , urca de-a lungul maleolei externe se continua in sus pe fata externa a coapsei pina la partea posterioara a hipocondrului .
Traverseaza axila posterior peste umar , urca pe gat spre comisurile labiale , apoi spre comisura palpebrala . Urca pe frunte pe linga meridianul vezicii si apoi intilneste in zona occipitala meridianul veziculei biliare .
Patologie ; dischinezie , atrofie musculara , pareza membrelor inferioare .

18-MERIDIANUL MALEOLEI INTERNE Yinqiao Mai
- Incepe in fosa maleolei interne , urca deasupra ei pe fata interna a piciorului si coapsei pina la regiunea pubiana . Ocolind marul lui Adam atinge regiunea zigomatica pentru a sfirsi in comisura palpebrala unde intilneste meridianul Yangqiao Mai .
Patologie ; hipersomnie , astrofie musculara , pareza picioarelor .

19 –MERIDIANUL LANTUL Yang Yangwei Mai
- Incepe in calcai , urca pe partea externa , continua pe linga meridianul veziculei biliare , trece prin articulatia soldului , pein partea posterioara a hipocondrului , plica axilei si ajunge la umar , gat , pe obraz spre frunte se intoarce la ceafa .
Patologie ; frisoane si febra .





20-MERIDIANUL LANTUL Yin Yinwei
- Mai debuteaza pe partea interioara a piciorului , la mijlocul tibiei si urca pe fata interna a coapsei pina la abdomen unde se intilneste cu meridianul splinei . Urca spre torace si se termina la gat unde se uneste cu meridianul director Ren Mai .
Patologie ; dureri precordiale , gastralgie .


SENSUL CIRCULATIEI SI RELATIA DINTRE MERIDIANE


-Sensul circulatiei meridianelor ( 3 Yin , 3 Yang de la mina si picior ) si conexiunea lor depind in special de sensul in care curge energia vitala si singele in meridiane .
Cele 3 meridiane Yin de la mana circula in totdeauna de la torace spre mana unde intra in legatura cu cele 3 meridiane Yang de la mana .
Cele 3 meridiane Yang de la mana circula de la mana la cap unde se unesc cu cele 3 meridiane Yang de la picior .
Cele 3 meridiane Yang de la picior circula de la cap la picior unde se unesc cu cele 3 meridiane Yin de la picior .
Cele 3 meridiane Yin de la picior merg de la picior la torace unde se unesc cu cele 3 meridiane Yin de la mana



TEHNICA MASAJULUI


-MASAJUL
-Esre o procedura manuala sau mecanica aplicata pe tegument si formatiunile subtegumentare , in scopuri terapeutice .
Cuvintul a fost preluat in limba romana din araba , cuvintul mass avind semnificatia de aframinta .
Popular se folosea termenul tras ( a trarge de ) care deriva din a pune la loc oase dislocate . De-a lungul timpului masajul s-apracticat empric , uneoriinstinctiv , capatind si unele conotatii de mangaiere sau diertisment in scopul imbunatatirii starii de spirit
-Astazi se stie ce organ complex este pielea ,iar medicina orientala a implementat un adevarat sistem pe care in mod succint l-am expus pana aici indicand principalele trasee ale meridianelor , trasee care trebuie urmarite in timpul terapiei prin masarea corpului , respectand atatea cerinte pacientului cat si afectiunile diagnosticate si pentru care se practica o astfel de interventie . De altfel si medicina europeana prezinta pielea ca pe un organ receptor cu o circulatie proprie , o inervatie bogata si care este sediul atator reflexe superficiale si profunde .


-ACTIUNEA MASAJULUI

-MASAJUL – fie ca este terapeutic , fie ca este fiziologic (masaj sportiv ) –are o actiune locala si una generala .

-ACTIUNEA LOCALA
-Are scopul de calmare a durerilor cutanate (puncte sau zone ale pielii ) , articulare sau musculare , ori a durerilor de tip inflamator ,traumatice sau iritative local . Se amelioreaza astfel circulatia limfatica , sanguina , energetica , cu bune efecte in hranirea tesuturilor , si an reactivarea organelor si viscerelor . Se inlatura stazele ( efect mecanic ) din tesutul interstitial indiferent de natura acestora , avand si o actiune de curatare de eliminare a toxinelor .









-ACTIUNEA GENERALA
-Masajul imbunatateste procesele metabolice , stimuleaza si circulatia fluidelor in organism , favorizeaza calmul , somnul , induce organismului o stare generala buna si foarte placuta . Subliniez ca tote aceste efecte benefice se exercita direct asupra pielii .Pielea este puternic vascularizata si inervata , formatiunile nervoase din piele , muschi , ligamente si tendoane preiau si trasmit stimuliicatre sistemul nervos central , catre organe si viscere de aceea se cere o buna cunoastere a suferintelor pacientului .

-INDICATII ;
-boala reumatismala de tip inflamator sau degenerativ ,
-boli ortopedice , postraumatice ;
-boli neurologice , cu pareze , paralizii , artrofii , hipotrofii musculare ;
-afectiuni vasculare de tip venos , edematos ;
-boli de nutritie –obezitatea .

-CONTRAINDICATII
-infectii acute , sau inflamatiile pielii procese si afectiuni inflamatorii acute ale articulatiilor oaselor ;
-afectiuni vasculare care pot produce rani deschise , inflamatii acute ;
-boala canceroasa indiferent de localizare , cu exceptia ultimului stadiu cand se incearca mai mult un proces de alinare ,
-tuberculoza pulmonara evolutiva ,
-afectiunile digestive acute ,
-sarcina si lauzia .

MANEVRELE MASAJULUI-

-Practica curenta foloseste urmatoarele tehnici de masaj ;

1-NETEZIREA ( efleurajul sau mangaierea )
Este manevra de intrerupere a masajului prin care se pune in contact mana terapeutului cu pielea bolnavului . dupa netezire se folosesc celelalte tehnici , din ce in ce mai solicitate pentru piele , muschi , articulatii , intre ele intercalandu-se , obligatoriu , netezirea . Se executa de obicei pe tiata suprafata spatelui , in special in zona pulmonara , cu miscari usoare circulare , in directia fibrelor musculare si a inimii , sau alteori cu varful degetelor , sau cu dosul mainilor . Efectul este calm , usor sedativ .

2-FEAMANTAREA se poate face de mai multe feluri ;
a ) – Stoarcerea , se executa cu o mana sau cu amandoua mainile si presupune prinderea unei suprafete mai mari de piele si muschi si comprimarea bucata cu bucata , lin si egal a suprafetei respective . Se lucreaza atat pe lungimea cat si pe latimea muschiului , fiind indicata in special in masarea membrelor .
Efectul este de relaxare si decontractarea a muschilor .

b ) – Vartejul sau mangaluirea , care presupune rasucirea pielii cu amandoua mainile , fiecare mana lucrand in sens opus celeilalte care seexecuta cu usurinta in special pe membre prin cuprindere si rasucire a suprafatei membrului . Efectul este de tonifiere a zonei .

c) – Geluirea se executa fie cu toata palma , fie numai pe podul palmei sau L- ul format prin deschiderea dintre degetul mare si degetul aratator . Are efect de tonifiere sau relaxare precum si de reasezare a muschilor mari .

d ) – Petrisajul este metoda folosita pentru zonele corpului cu o musculatura sau un tesut mai bogat , in special pe coapse ,abdomen , fese , brate . Se prind masele de tesut cu ambele maini si se rasucesc . Scopul este de a fluidiza lichidele care alimenteaza tesutul , de a elimina stazele , de a inlatura intarirea sau pietrificarea tesutului adipos de sub piele , a edemelor si a grasimii .




e ) – Ciupirea necesita folosirea a doua trei degete , respectiv degetul mare , degetul aratator , degetul mijlociu . Are efct tonifiant , inviorand tesutul .

3 – BATEREA sau percutia , sau tapotajul se executa pe suprafete intinse , cu toata palma inclusiv degetele intinse , cu latul palmei , cu muchia palmei sau cu dosul acesteia sau cu varfurile celor 4 degete . Se mai executa si cu inchieietura mainii relaxata , folosind mana si antebratul . Lovirea este usoara , rapida , ritmica , se aplica alternativ cu amandoua mainile . Cand tesutul este foarte voluminos se foloseste pumnul sau varfuriledegetelor .
Nu tineti incordati umerii , coastele sau pumnii . Prin aceasta procedura se urmareste decontractarea , slabirea mesei tesutului conjunctiv care a acumulat apa sau grasime cu aspect masiv , uneori in palpare . Aceasta procedura executata rapid si pe o durata de un timp scurt aduce inviorarea pacientului , in timp ce pe o perioada lunga de timp oboseste pacientul . Presiunea de lovire trebuie sa aiba aproximativ un kilogram .


4 – FRICTIUNEA este o procedura de netezire , dar cu presiune asupra tesutului , deplasand pielea si muschiul atat cat permite elasticitatea lor . Scopul vizat este marirea si tonifierea acesteia elasticitati .

5 – VIBRATIA presupune o miscare de tremurare cu palma si sau varfurile degetelor fara ca aceasta sa se desprinda de pe pacient . Masajul vibrator poate fi executat sicu aparate mecanice sau electrice . Se urmareste relaxarea si totodata subtierea tesutului prin fluidicarea lichidelor si a grasimii din stratul conjunctiv .
Este eficient in ameliorarea amortelii din pareze si paralizii .

MASAJUL PROFUND presupune o miscare de dus – intors executata numai cu doua degete perpendicular pe muschi , sau urmarind traseele meridianelor energetice .

MASAJUL DE TESUT CONJUNCTIV foloseste o tehnica orientala are la baza reflexoterapia selectiva de la exterior spre interior sau de la interior spre exterior , urmarind meridianul afectat , cu punct de plecare din zona dureroasa a meridianului ,identificata pe muschi sau piele .

MASAJUL PUNCTELOR NERVOASE presupune o foarte buna cunoastere a intervatiei tesuturilor si a dispunerii meridianelor energetice .
DE RETINUT! Intre toate aceste proceduri se intercaleaza permanent netezirea .


REGULI GENERALE

Masajul se practica direct pe pielea pacientului dezbracat de aceea viitorul terapeut trebuie sa-si insuseasca obligatoriu urmatoarele reguli ;
1- Igena personala trebuie sa fie foarte riguroasa .
2- Unghiile trebuie sa fie taiate scurt , si rotunjite cu pila .
3- Echipamentul de lucru – halat cearsafuri , prosoape – trebuie sa fie curat si schimbat la fiecare pacient .
4- Terapeutul trebuie sa castige invrederea pacientului ,sa-l faca sa se simta in siguranta , pentru a se relaxa fizic si psihic , luand o pozitie fireasca , in functie de zona corporala care trebuie masata .
5- Imbracamintea pacientului trebuie sa fie lejera , special pregatita pentru sedinta de masaj , renuntandu-se la cordoane , elastice , gulere . De preferinta se utilizeaza peste lenjeria intima , un cearceaf , prosop , sau halat .
6- Durata tratamentului va fi stabilita in functie de afectiune intre 5 si 15 minute pentru fiecare segment corporal dar nu mai mult de o ora pentru tot corpul . Masajul este bine sa se efectueze o data pe zi (in cazuri grave se poate administra ca tratament si de mai multe ori pe zi in sedinte scurte ) pe o perioada mai lunga de timp , dupa care se poate efectua de doua ori pe saptamana .
Timpul afectat masajului , intensitatea presiuniisi ritmicitatea sedintelor de masaj se stabileste in functie de diagnostic si de efectele dorite .



TRATAMENTE SPECIFICE

OCHII
-Se presupune ca , stadiul formariiembrionului , ochiul se formeaza pornind de la ficat , clasicii chinezi afirma nd ca « ficatul sete in legatura cu ochii » .In general , se admite ca ochiul este un reflector exact al vitalitatii corpului care se exprima , dupa chinezi , energiile complementare .Isus Christos in juramantul de pe munte , subliniaza importanta ochiului , atunci cand declara ca « ochiul este lampa corpului . Daca ochiul tau este sanatos , tot corpul tau va fi luminat ‘ .
- Egiptenii au fost primii care s-au interesat de structura ochiului , in mod deosebit de iris si legaturile sale cu organismul . Daca observam doar partea alba a globului ocular , se remarca multe particularitati , iar daca admitem diviziunea in 12 parti , vom putea citi corespondentele cu intreg corpul si incidentele lui YIN si ale lui YANG .
- Ochii sunt , in mod natural , locul unde se termina numerosi nervi , iar antagonismul centrul vizual YANG este situat in partea din spate a creierului . Este deci , normal ca zona mai degraba albastruie decat alba la nou – nascuti sa reprezinte accentuarea lui YIN .
-La adult , albul se acopera uneori cu pete galbui , verzui , maronii . Fiecare culoare , desigur reflecta un dezechilibru organic ; negrul semnalizeaza blocaje sau stagnari de tipul calculilor , sau exces de zahar in sange . Galbenul este semnul unei perturbatii a ficatului sau a vezicii biliare ( abuz de oua sau de branza ) , icter . Verdele indica un exces de YIN si riscul cancerului . Albul ca branza , un exces de produse lactate care provoaca un depozit de mucus in rinichi si depuneri de calciu in articulatii . Excesul de bautura sau de hrana , mai ales de carne , provoaca aparitia de firisoare rosii pe globul ocular .
- Excesele sexuale fac sa apara cearcane negre sub ochi , care indica tulburari in functionarea rinichilor .
- In legatura cu excesele se pot face apropieri intre glaucom ( Aceasta afectiune se manifesta prin duritatea globului ocular , dilatarea si imobilitatea pupilei , diminuarea acuitatii vizuale , anestezia corneei , aplatizarea camerei interioare , batai arteriale neobisnuite ) si abuzul de fructe si branzeturi , in timp ce cataracta se datoreaza , mai degraba , excesul de cafea , zahar si fructe tropicale dar si un mediu toxic .
-Aspectul de culoarea irisului mai reflecta si echilibrul psihostomatic al unei persoane . Un examen minutios al diferitelor semne , cum ar fi petele , « norii » etc ii vor dezvalui specialistului boli mai vechi sau nedeclarate inca .
- Bataile rapide ale ploapelor corespund unui exces de apa in corp si unei pierderi a vitalitatii .
-Se stie ca medicina clasica chineza nu se limita doar la examinarea ochiului . Depistarea prevenita sau diagnosticului depindeau de examene laborioase si de investigatii sistematice. ‘
-Masarea zonelor din jurul ochilor presupune multa delicatete Aringand si excitand presiuni usoare in punctele indicate pe figura 42 se poate ameliora vederea , pareza faciala , tumefierea si durerea buzelor si a obraxului , se opreste epistaxisul , se calmeaza durerile de dinti .
- Puneti-va varfurile degetelor intre arcada si globul ocular superior . Indreptati presiunea cat mai aproape de marginea osoasa . Repetati micile apasari profunde de zece ori . Fiecare presiune dureaza aproximativ trei secunde .
- Efectuati miscari identice sub globiioculari .
- Exercitati presiunea asupra a trei puncte ale extremitatii interne a ochiului la tample .
- Incepeti printr-o aplicare usoara si gradat , apasati din ce in ce mai tare .
- Frecati-va din nou palmele pentru a le incalzi . Indoiti-va degetele pentru a forma un caus si acoperiti cu ele ochii inchisi ai pacientului .
- Studii recente , efectuate in centrele de cercetare stiintifica din SUA si Rusia , au aratat ca le poate capata energia emisa de maini . Aceste experimente permit nu numai sa se demonstreze existenta campurilor magnetice in corp , ci si sa se masoare emiterea curentilor . Oricine isi poate dezvolta facultatea de a asimila , de a conduce si de a difuza energie .
- Magnetismul mainilor dumneavoastra incarca ochiul , in sensul ca prin caldura difuzata sunt dilatate vasele capilare care iriga ochii si stimuleaza circulatia fluidelor .
- Ochii au nevoie , in principal , de sange , aer si caldura .
Alternanta de umbra si lumina este si ea necesara , caci ea intretine supletea vaselor mici din globii oculari .
In plus , acest exercitiu stimuleaza ficatul .
-Tinand ochii acoperiti cu mainile , spuneti-i pacientului sa ridice ploapele si sa-si indrepte privirea in sus , in jos , spre stanga , spre dreapta , fara sa contracteze ceafa . Pacientul continua acest exercitiu trasand cel mai mare cerc posibil intr-un sens apoi in celalalt . Aceste miscari intaresc musculatura care sustine globii oculari .

-
-
- In continuare cu ochii inchisi , pe ploape , exercitati o presiune progresiva si usoara asupra globilor oculari , cu buricele degetelor , timp de 10 secunde .
- sunt supusi unor agresiuni constante . Solicitate fara incetare de lumina naturala si , din ce in cemai mult , de lumina artificiala , capilarele , nervii si muschii au tendinta de a se contracta . In alte cazuri , ochii se contracta pentru a inregistra deplasarea rapida a obiectelor , cum ar fi ; masina , avion , minge de fotbal sau de tenis , imagini de film etc ….
- Exercitiile precedente permit muschilor care sustin globii oculari sa devina mai supli Ochii.elimina tensiunile nervoase , toxinele si favorizeaza irigarea abundenta cu un sange proaspat .
- Presiunile inlatura durerilesuperficiale si alina durerile in caz de ameteala , spasme , diverse traumatisme . Stimuleaza ficatul si splina . In caz de glaucom si cataracta trebuie evitatate presiunile profunde .
- Se vor scoate intodeauna lentilele de contact . Pentru a incetini bataile de inima , atunci cand exista rendinta , ne folosim de partea carnoasa a palmei si apasam alternativ fiecare ochi inchis de 70 ori pe minut . Se poate completa aceasta tehnica tragand cu putere de degetul III al fiecarei maini .
- Prindeti intre degetul mare si aratator ploapele superioare . Efectuati batai pe pleoapa usoare si alternative .
-
- EFECTE ; Bataile de pleoapa fac sa se auda uneori un clipocit care indica exces de apa in corp .
- Cu ajutorul buricului degetului mare , descoperiti in arcada superioara , linga nas , prin forma sa , perand « mijlocul pestelui « si coada pestelui « .
- Energia are tendinta de a se acumula in aceasta scobitura .
Peretii ososi sunt aidoma scoarteiterestre si prezinta gauri in care energia are tendinta sa stagneze . Pentru a falicita fluiditatea curentilor energetici , este necesar sa exercitam presiuni asupra acestor puncte , mai ales daca ele sunt foarte sensibile .
-Apasati , pe cel de-al doilea punct , apoi pe cel de-al treilea.
EFECTE : Acest exercitiu permite tratarea sinuzitelor frontale , a cefaleelor , a migrenelor , aoboseliicerebrale , a tulburarilor oculare ( conjunctivita ) , a stabismului convergent , a rinitelor si a nevralgii
-Exercitati o presiune in coltul din afara al ochiului , apoi in coltul din interior . Apoi , apasati pe marginea interioara .
-Apoi pe cele trei puncte simetricearcadei superioare .
-Fiecare presiune dureaza intre 3 si 5 secunde .
-EFECTE ;Priveste mai ales sinusurile , durerile de cap , durerile oculare si …frumusetea ochilor . Punctul situat in coltul intern al ochiului permite tratarea slabirii vederii astigmatismul si tremurile ploapelor.
-Apasati pe terminatia exterioara a fiecarei sprancene , in locul articulatiei frontale , ramura suitoare a malarului .
-EFECTE ; Elimina , migrenele , vertijul , conjunctivita , ploapele cazute .

NASUL
-Spatiul dintre sprancene reflecta starea ficatului, a splinei si pancreasului . Narile corespund plamanilor si traduc vitalitatea ; narile fine corespund unor plamani slabi .
-Nasul este legat de sistemul circulator si mai ales , de functionarea inimii . Cand presiunea arteriala creste narile se umfla iar varful nasului se inroseste . Excesul de lichid ii corespunde o crestere a debitului de sange , o dilatare si o explozie a capilarelor de la suprafata pielii . Tulburarile circulatorii se traduc adesea printr-o puternica inrosire a obrajilor si avarfului nasului .
-Prindeti cu putere pielea din spatiul dintre sprancene intre degetul mare si degetul aratator . Acest exercitiu alina crizele de sinuzita ,si atenueaza ametelile si vertijul .
-Prindeti capatul cartilagiului , la baza osului , intre degetul mare si aratator . Atenueaza toate afectiunile nasului .
-Cu ajutorul buricului degetului mare apasati un punct situat de o parte si de alta a nasului . Punct de intretaiere pelinia naso – geniana , la nivelul bazei nasului .
-EFECTE ;Tratarea sinuzitei nazale, a rinitelor , a sangerarilor nasului , a dispneei , a acneei si a pruritului facial . Edem si paralizie faciala .
- Frecati-va palmele cu degetele aratatoare pentru a le incalzi, frictionaticele doua riduri paralele ale nasului .
EFECTE ;Stimuleaza stomacul si intestinul gros .


-Cu degetul mijlociu aplicat pe radacina unghiei degetului aratator , masati peretii nazalipentru a da suplete membranelor .
-Frecati-va mainile , tot cu ajutorul degetului aratator , si frictionati spatiul desub nas , dupadirectia mustatilor. Stimuleazameridianele ; inima –stomac –intestin gros .
- Masati nasul intre buricele degetului mare si aratatorului .
La o treime de la baza nasului , in ridul labial , se gaseste un punct foarte util , intrucat este eficace in sincope . Trebuie presat cu unghia . In termeni populari chinezii il numesc « ’Mijlocul omului « . Poate fi folosit si in caz de insolatie .
-Pentru a intretine supletea narilor , apasati de mai multe ori varful nasului apoi , mentinand , imprimati-i o miscare de rotatie . Amatorii de branzeturi au adesea varful nasului rigid .


OBRAJII
-Frecati cu putere obrajii cu palmele , de jos insus , urmand depresiunea maxilarului inferior . Nu faceti aceasta miscare in cazul in care pacientul a mancat prea mult ! Actioneaza asupra stomacului , favorizeaza circulatia sangelui la fata si ochi .
-Plamanii sunt legati de obraji ; atunci cand frecati obrajii , va tonificati si sistemul respirator .
- Cu ajutorul degetelor mai apasaticavitatile sensibile pe riduri , sub osul malar . Veti gasi acolo trei puncte echidistante .
- Sub oasele proeminente , cum ar fi oasele malare , energiaare tendinta de a se stabili si de a stagna . Pentru a o scoate de acolo si pentru a-i facilita circulatia , va fi uneori nevoie sa se exercite de trei ori presiunea , timp de 4 – 7 secunde .
Apasati cu degetele mari sub ureche , in spatele ramuriisuitoare a maxilarului inferior , la margina anterioara a mastoidului , sub lobul urechii . Acest punct este activ in paraliziile faciale durerile de dinti , adenite , inflamatiile cervicale , nevralgiile trigementului , zgomotelor din urechi . Insistati , pe punctul situat in depresiune , cu degetul mare inaintea tragusului .
-Dezvaluie toate tulburarile urechii ; otita externa , mastoida si actioneaza in caz de convulsii , rinite si spasm facial .


URECHILE
-Urechule sunt sinbolul intelepciunii .
-Orientalii , mai ales tibetanii chinezii si japonezii , cred ca dezvoltarea urechii corespunde dezvoltarii fiintei umane . Cand aceasta dezvoltare este armonioasa , urechile se deschid si reflecta intelepciunea .
-Ati remarcat urechule lui Budda in sculpturile care il reprezinta ?
-De asemenea , se regaseste la egiptenio practica ciudata . De exemplu , se ciupeau urechile femeilor care nu mai voiau sa aiba copii , sau se incizau urechile barbatilor pentru a le diminua capacitatea de a procrea . Egiptul asigura ,astfel ,reglarea nasterilor .
-Scoala Franceza de Morfologie acorda importanta formei urechilor si stabileste o relatie intre aceasta forma urechilor si stabileste o relatie intre aceasta forma sidezvoltarea psihica a fiintei umane . Plecand de la observatiile facute asupra implantarii , urechii , asupra dimensiunilor sale , a inclinarii , a proportiilor si a formelor , se pot trage concluzii asupra gradului de evolutie a subiectului .
-Aceste caracteristici ale urechii , a carei forma o aminteste pe aceea a fatului , variind in cursul vietii , precum si observatiile medicale , au dus spre specialitati cum sunt otoscopia si auriculoterapia . Prima este , mai ales , un sistem morfo –fiziologic , in timp ce a doua , auriculoterapia , priveste concentrarea punctelor pe ureche si le utilizeaza in scopuri curative .
- Medicii europeni au descoperit , pe ureche , puncte de legatura cu organele profunde , iar doctorul NOGIER , de la Lyon , a gasit chiar o harta desemnand 200 puncte in corelare cu corpul uman .
-Aauriculoterapia permite sondarea sensibilitatii anumitor bolnavi si reuneste dovezi experimentale cu scopuri terapeutice .





Detectoarele electronice au permis sa se controleze relatia intre urechi si organe . In sfarsit , o cercetare sistematica a zonelor dureroase a membrelor siperturbatiilorrtebrale a pus in evidenta conexiuni corespunzatoare existand la nivelul pavilionului urechii . S-au stabilit mai mult de 200 puncte pe ureche in legatura cu organele corpului omenesc .
-Observarea si investigarea manuala a pavilionului urechii conduc la o intelegere a fenomenelor vietii corpului . Un punct dureros serveste , intr-o oarecare masura , ca semnal , atunci cand este repetat pe circuit . In antichitate se provoca o excitatie apavilionului urechii pentru a se actiona asupra unor functii si , plecandu-se tocmai de la aceasta tehnica , s-a studiat mai profund sensibilitatea urechii si a individului . Suntem de altfel , adeseori constienti de aceasta sensibilitate si de legatura care exista intre ureche si anumite regiuni ale corpului , mai ales atunci cand suntem expusi frugului , calduriisau , pur si simplu , prin pipait .
-Este tot atat de adevarat ca , in traditia chineza , urechea este considerata un centru strategic pentru sanatate . Nu numai fiecare punct al acestui organ corespunde unei parti a corpului , dar fiecare parte reflecta hrana pecare o consuma ; partea superioara indica proportia proteinelor , partea mediana , hidratii decarbon , fructele , zaharul ; partea inferioara , mineralele .

-Prindeti lobul urechii intre degetul mare si degetul aratator , indoite . Trageti , insistand , pana cand simtiti o senzatie de caldura . Aceasta senzatie denota o mai buna irigare .
EFECTE ; Stimuleaza stomacul . Masarea lobului urechii este buna pentru ochi. La popoarele primitive , lobul urechii este considerat ca loc de deschidere a simturilor . Un lob umflat si sanguin denota un comportament senzual , dar si o dificenta a sistemului limfatic . Altadata moda purtarii de cercei , din metal sau piatra pretioasa , avea drept scop stimularea circulatiei energiilor , pentru a infrumuseta privirea . La inceputul secolului , in anumite familii de tarani francezi , se gaurea lobul urechilor la cei mai mici pentru a agata de el inele de aur destinate sa apere ochii de infectii . In zilele noastre , pastram acest obicei capodoaba , dar fara sa tinem cont de materialele folosite .
-Este lucru sigur ca folosirea argintului , a aurului sau a unui alt metal va avea o influenta anume asupra vitalitatii organului vizual si , prin urmare , si asupra calitatii sale .
-Prindeti varfurile urechilor intre degetul aratator si degetul mijlociu .Palmele sunt indreptate spre cap . Tamplele sunt masate daca trageti cu putere degetele de trei ori in sus si usor inapoi .
Tripla incalzire cuprinde 3 niveluri ;
- SHAO YANG
- Tanarul Yang
- TAI YANG
- Batranul Yang
- YANG MING
- Marele Yang
.
1.Etajul superior ; situat intre partea suoerioara si partea inferioara a sternului.Caldura este creata de functia respiratorie .
2. Etajul mijlociu ; cuprins intre regiunea stomac /duoden si buric . Caldura este generata de procesul digestiei 3. Etajul inferior ; este cuprins intre buric si partea inferioara a abdomenului .Asimilarea hranei produce caldura .
Puneti paetea laterala a degetelor mici in spatele urechii , cu mainile lipite de craniu si , cu o miscare rapida , aduceti pavilionul urechuu dinapoi inainte , de vreo zece ori . Stimuleaza circulatia sangelui in pavilionul urechii .
Daca sunteti tulburat de galagie si doriti sa va rsgasiticalmul , inchideti pavilionul urechii ,ochii si gura . Aceseori ,in mod sinbolic , chinezii reprezinta trei maimute aliate cu mainile una pe gura , una pe ochi si a treia pe urechi . Aceasta inseamna ca omul trebuie sa stie sa se priveze de cuvant , de privire si de auz atunci cand acestea servesc , in mod inutil , raului , si ca trebuie sa se obisnuiasca sa-si stapaneasca simturile .
Introduceti degetul mijlociu in pavilionul urechii si masati urmarind spiralele . Actioneaza asupra coloanei vertebrale , a sistemului nervos , si asupra membrelor superioare si inferioare . La o departare de un deget mare in spatele urechii , apasati in cavitate punctul contra insomniilor .
Masati in spatele urechilor cu degetularatator si cu degetul mijlociu lipite pentru a stimula ‘’Triplul Incalzitor,, si pentru a regulariza temperatura naturala a corpului .





Puneti-va mana facuta caus peste ureche , si puneti buricul degetului mijlociu de la cealalta mana pe unghia degetului mijlociu al mainii facuta caus . In timpul acestui exercitiu rugati pacientul sa tina ochii inchisi . Cu ajutorul acestui ciocanel bateti la baza degetelor de 20-30 ori , in ritmul inimii .
EFECTE ; Acest tip de percutie stimuleaza functionarea rinichilor prin reflexul vibratoriu al undelor care aluneca pe meridiane . La ora actuala diferite experiente arata influenta sunetelor asupra vietii organelor .In functie de calitatea vibratorie emisa , sunetul ajunge intr-o anumita zona a corpului .
Invatamantul traditional esoteric de exemplu, yoga , ne invata ca fiecare zona a corpului corespunde unui timbru sonor specific .
Anumiti cercetatori au demonstrat ca sunetele afecteaza materia fizica , mentala si astrala a fiintei umane . Se cunoaste influenta vibratiilor armonioase ale muzicii asupra sanatatii si a moralului unei persoane . Acest exercitiu , in orice caz , subliniind legea deplasarii undelor , tinde sa demonstreze ca percutiile efectuate la nivelul pavilionului urechii sunt susceptibiledea fi inregistrate de catre rinichi .Daca totusi , se intampla ca vibratia sa provoace o durere , inseamna ca nervul intern al urechii sete iritat de lichidul foarte abundent .
NU UITATI SA TRATATI AMBELE URECHI !


CEAFA
-Prindeti bine ceafa cu degetele si apasati in profunzime coborand de fiecare parte a apofizelor spinale ale vertebrelor cervicale . Se poate efectua o serie de zece masaje din sus in jos .
apoi cu cele trei degete – aratator , mijlociu si inelar –efectuati presiuni simultane de fiecare parte , plecand din cavitatile lui Arnold , unde se situeaza emergenta nervilor medularifoarte profunzi .
EFECTE ; Elimina tulburarile somnului , torticolisul si cefaleele . In cazul tensiunilor acumulate , cand punctele devin dureroase si sensibile ,aplicati inainte de masaj prosoapecalde si suflati aer cald cu ajutorul unui uscator de par .
Apoi , cu o mana sau cu alta , framantati ceafa .
EFECTE ; Permite degajarea ureii si a acidului uric , care fac deosebit de sensibila ceafa .
Presati muschii cefei intre degetul mare si cel aratator plecand de la baza craniului pana la parului .
EFECTE ; Elimina durerile , tulburarile de somn , tulburarile oculare , previne caldura parului .
Desi manipularile regiunii cervicale sunt foarte rare lachinezi , exista cateva tratamente specifice ale vertebrelor ,mai ales pentru a saptea vertebra cervicala, tratata in cazul afectiunilor ficatului , ale inimii , ale ochiului , ale circulatiei cerebrale , ale bratului . Interventiile trebuie sa fie facute de catre specialisti .
Ar fiimprudent sa improvizam in acest domeniu . Regiunea cervicalaeste sediul a numeroase tensiuni .

Viata autonoma a corpului , nervul simpatic , glandele endocrine , centrele vazului , caile somnului sunt in legatura cu ceafa . Doi nervi importanti , care ies la inaltimea celei de-a vertebre cervicale la nivelul lobilor urechilor, au fost descoperiti in 1810 de un medic anatomist german , doctorul ARNOLD .
Aceste doua puncte sunt localizate intr-o cavitate situata la baza occipitalului si de fiecare parte a coloanei vertebrale .
Apasati cu putere , in cavitati , deasupra primei vertebre cervicale , cu ajutorul degetului mare , indreptand presiunea orizontal , apoi spre crestetul capului .
EFECTE ; Elimina tensiunile reziduale si evita tulburarile de somn .
Apasati cu extremitatea degetului mare punctul situat la baza occipitala, la inaltimea primei vertebre cevicale .EFECTE ; Usureaza durerea torticolisului si , in general , durerile cefei.


DINTII
Maxilarul superio
-Aplicati muchia mainii situata intre degetul mare si cel aratator pe buza superioara , la nivelul radacinii dintilor .
Acelasi lucru ,cu muchia celeilalte maini , pebuza inferioara , lanivelul radacinilor dentare inferioare . Apasand intoarceti cele doua maini in sens invers , alternativspre stanga si spre dreapta .
Aplicati buriculdegetelorpe maxilarul superior in depresiunile osoase situate in radacina dintilor .Apasati aceste puncte timp de cateva secunde . Apasati din nou , apoi incetati .
-
-
-
- Exercitatide mai multe ori aceste presiuni .
- Efectuati mici miscari giratorii pe aceste puncte .
- Dintii ies din mucoasa bucala si sunt casi unghiile , productii ale epidemiei . Calitatea dentitiei depinde de alimentatie , care determina saliva secretata de glandele parotide , sub-maxilare , labiale …O saliva sanatoasa si alcalina produce enzime si alte bacteriicare constituie baia biologica naturala de protectie a dintilor .
Tesutul fibro –muscos care formeaza gingiile depinde de calitatea sangelui , legata si ea dehrana . Masajul stimuleaza irigarea cu sange pana in cele mai fine vase sanguine , in interiorul dintilor .

Maxilarul inferior
-Aplicati buricul degetelor pe osul malar inferior , la nivelul radacinilor dentare.
-Practicat aceeasi alternanta de presiuni si relaxari si de miscari giratorii ca mai sus .
EFECTE ; Irigarea gingiei, a osului alveolar , a periodontului , a dintilor . Accelerarea energiei .
- Aceste masaje pot fi aplicate cu succes in cazul durerilor de dinti.
-Un punct deosebit in acest caz ; - Situat intre radacinile celui de-al doileasi celui de-al treilea dinte ( plecand dela linia mediana ) , adica incisivul lateral si craniul .
-Uneori masajul punctului este mai eficace intre cel de-al treilea si cel de-al patrulea dinte .
- Masati si punctul semi –arcadei opusa celei dureroase , ca pentru a restabili un echilibru (masajul va fi in acest caz centripet) .
-In cazul durerii in maxilar masati , cu ajutorul degetului mare , muschiul maxilar .
- Aplicati degetele mari pe fata interna a maxilarului inferior , incepand cu partea superioara a gatului . Masati in lungul osului , indreptand presiunea spre exterior .
EFECTE ; Stimuleaza , prin planseul bucal , glandele salivare si sublinguale , ganglionii si irigarea gingivala . Ajuta la circulatia energiei la nivelul dintilor de pe maxilarul inferior .

Puncte speciale in problemele dentare
PUNCTUL Nr.1
-Se gaseste la baza unghiei degetului aratator , spre degetul mare . Apasati cu unghia degetului mare .
Apasati degetul aratator stang pentru partea dreapta a fetei si invers .
EFECTE ; Evitaneplacerea ocazionata de freza dentara . In cazul ingrijirilor dureroase , poate alina durerile pacientului .
PUNCTUL Nr.2
-Este situat in fundul unghiului format de extremitatea claviculei siaosului omoplatului , deasupra umarului .
EFECTE ; Este recomandat in caz de artrita a maxilarului si in cazul dificultatilortemporare sau continue ale miscarii maxilarului inferior .
PUNCTUL Nr 3
Este situat in coltul orbicularei buzelor .
EFECTE ; Acest punct prezinta interes in cazulalgiilor dentare , al pioreei (scurgere de puroi ), alluxatiei maxilarului si alnevralgiilor sau paraliziilor faciale .
PUNCTUL Nr .4
Este situat pe partea dorsala a umaruluila doua degete deasupra pliului subbratului.
EFECTE ; Este masat in durerile umarului si alnevralgiilor faciale avand ca punct de plecare durerile de dinti .
PUNCTUL Nr .5
- Apasati pe cel de-al doilea os metacarpian intre degetul mare si cel aratator .
EFECTE ;Usureaza durerile maxilarului .











IGENA DENTARA

-Paralelcu actiunea lui DO-IN , intretinerea gurii permite pastrarea unei bune danturi .
Una dintre cele mai bune paste de dintieste apa sarata ( 9 grame la mie sau un praf de sare la un pahar , utilizand sare de mare naturala , adica netratata chimic ). Este unechilibru al florei bucale care , de altfel , deconcestioneaza si tonifica gingiile .
Buricul degetului aratator este o excelenta perie de dinti .
Frecatismaltul ; acesta este curat atunci cand se aude un scrasnet identic celui obtinut prin frecarea unui pahar ud .
Sa nu se neglijeze nici masarea gingiei cu buricul degetului .
In principiu , acest gesteste suficient . Totusi, mai ales in cazul , patologiei gingiei , o perie normala este recomandabila .
Trebuie evitate periile fabricate cu ajutorul perilor sintetici , si preferati perii de matase sau din par de mistret
. Peria nu trebuie sa fie tare ,caci trebuie periata gingia in acelasi timp cu dintii, mereu in sensul gingii –dinti .
Dupa fiecare masa un gest simplu va va pastra dintii ; clatirea gurii cu apa obisnuita .


ALIMENTATIA

Acesta este, in cel din urma , elementilcel mai important pentru mentinerea si pastrarea sanatatii dintillor nostri , ca si a sanatatii intregului nostru corp.
Alimentatia moderna este prea moale , prea bogata , prea acida , prea dulce . Zaharul alb, mai ales celrafinat , este un adevarat distrugator al dintilor .
Trebuie sa revenim la alimentul natural grosier , uscat , pentru care cerealele constituie un bun exemplu .
Aportul de flor adus de la orez in alimentatie , este esential in pastrarea dintilor . Meiul furnizeaza magneziul care se preface in calciu in organism . Vitamina D , provenita din uleiul de masline sau din vegetale verzi, completeaza aceste elemente , asigurand dinti sanatosi . Masticatia trebuie sa fie lunga , tacticoasa , lenta , executata cu un aliment tare . Fiecare muscatura este , astfel , transformata in lichid inainte de a fi inghitita .
Felul in care absoarbe determina procesul digestiei , calitatea sangelui , sanatatea fizica si spirituala .
Nu mancati niciodata pe fuga , enervati sau la manie .
Mancati intodeauna intr-o stare de bucurie !

CAPUL
-Schemele anatomice chineze si, mai nou detectoarele pe care le folosim in Occident , indica prezenta a numeroase puncte pe toata suprafata capului .Puncte pe care este foarte util sa le masam si sa le activam pentru a obtine efecte benefice variate .
Imitati cu varfurile degetelor , bataia tobelor pe pielea capului .Intr-o miscare de resort , degetele se apropie silovesc cutia craniana . Efectuati aceste lovituri de 20 ori pentru a stimula circulatia sangelui .
Cu pumnii pe jumatate inchisi, cu inchieietura mainisupla , loviti pe toata suprafata craniului .Continuati cu socuri rapide si apropiate , acoperand toata suprafata craniului.
Prindeti cu mana parul si trageti pentru a obtine o miscare vibratorie , ca pentru a dezlipi pielea capului .
EFECTE :Stimuleaza activitatea cerebrala , retele nervoase ,meridianul vezicii , al veziculei biliare si sistemul cerebro –splinal .
In anumite cazuri patologice , in care parul a devenit fragil si are tendinta de a cadea in smocuri , este mai bine sa va abtineti sa practicati acest exercitiu .
In alte cazuri , stimularea prin stimulari vibratorii va restabili vitalitatea parului , caci parul se atrofiaza cand nu este activat .
Este evident cabuna calitate a parului de calitatea hranei . Caderea parului depinde de excesul de lichide : de excesul de sucuri de fructe sau de alcool , de exemplu . Pierderea parului depinde si de abuzul de potasiu si deanumite vegetale : sparanghel , spanac , vinete , rosii , fasole verde , ciuperci , cartofi .





In anumite cazuri patologice , in care parul a devenit fragil si are tendinta de a cadea in smocuri , este mai bine sa va abtineti sa practicati acest exercitiu .
In alte cazuri , stimularea prin tractiuni vibratorii va restabili vitalitatea parului , caci parul seatrofieaza cand nu este activat .
Esteevident ca buna calitate a parului depinde de calitatea hranei . Caderea parului depinde de excesul de lichide : de excesul de fructe sau de alcool , deexemplu . Pierderea parului depinde si de abuzul de potasiu si de anumite vegetale : sparanghel , spanac , vinete , rosii , fasole verde , ciuperci , cartofi .


UMERII
-In descrierile urmatoare , organele fiind simetrice , trebuie sa tratati ambele parti ale corpului .
Regiunea umerilor este zona in care se acumuleaza noi tensiuni emotionale neeliminate prin miscarile diafragmei .
Prin aceasta zona trecmeridianele intestinului subtire si al intestinului gros . Regiunea muschilor si blocajul articulatiilor indica adesea tulburari intestinale cronice .
Aceste blocaje afecteaza moralul si risca , urcand pe ceafa , sa perturbeze centrul somnului .
Aceasta parte a corpului nostru , care ar trebui sa fie cea mai mobila , are tendinta sa seblocheze sub influenta atutidinilor emotionale : frica , anxietatea si agresivitatea .

Prindeti bine cu mana muschiului trapez si pastrati-l cu degetele , apoi trageti-l ca si cum ati avea intentia sa-l treceti peste umar . Aceasta miscare trebuie trebuie repetata de mai multe ori .
Cu palma mainii formati un caus si loviti muchia umarului .
Lovitura repetata de zece oripe fiecare umar trebuie sa produca un sunet infundat .
EFECTE : Aceste exercitii descongestioneaza prin expulzarea sangelui acumulat in muschi , elimina tensiunile , trateaza nevralgiile bratului , reumatismele , artrozele si artritele .

Daca aceasta manevra este foarte dureroasa , puteti descongestiona umerii mai intai cu aerul cald al unui uscator de par sau cu comprese calde , apoi veti trece la procedurile de masaj .

BRATELE
-Palparea muschilor btatului pune uneori in evidenta sensibilitati musculare destul de accentuate si , in anumite cazuri , chiar contracturi dureroase . Este starea de incordare desintalnite la locuitorii marilor orase : tensionati , nervosi , anxiosi .
Pentru a decontracta muschii , pentru a-i echilibra , pentru a-i curata si pentru a reduce cheltuiala de energie nervoasa , este bine sa framantam manual fibrele musculare relaxate sau contractate . Frectiile profunde conjugate cu intinderile profunde curata , aduc o usurare durabila si de o senzatie de bunastare .

Cu inchieietura mainii foarte supla , cu pumnul pe jumatate inchis , aplicati mici lovituri pe partea exterioara abratului , coborand de la umar , pe muschi , de o parte si de alta a osului .
Loviti pe doua linii dupa cum urmeaza :
- 6 puncte echidistante de la umar pana la pliul bratului ;
- 8 puncte de la colt la inchieietura mainii ; apoi pe dosul mainii .
Masati sau efectuati pase lungi pefata exterioara a bratului cu palma mainii , de jos in sus, de zece ori , pentru a elimina tensiunile . Intoarceti palma cu fata spre cer . Pe fata interioara a bratului de o parte si de alta a muschiului efectuati mici lovituri dupa cum urmeaza :
- 6 puncte echidistante de la umar pana la pliul bratului ;
- 8 puncte de la cot la inchieietura mainii , apoi in palma .

-
-
-
-
-
-
-
- Daca bicepsul este congestionat excesiv de tare , framantati-l intre degetul mare , degetul aratator si degetul mijlociu .

In caz deoboseala puteti masa cu toatamana muschii bratului pentru a-i descongestiona . Cu ajutorul degetului mare , un masaj mai in profunzime permita sa se atinga tesuturile subiacente si descopera , uneori , leziuni ligamentare .

SAN-LI a bratului este punctul situat pe partea exterioara a antebratului , la trei degete distanta , sub extremitatea exterioara a pliului cotului .
Masajul acestui punct este recomandat contra lesinului.
Este un punct intodeauna dureros in caz de constipatie si chiar de diaree . Presiunea acestui punct usureaza si durerile umerilor siale bratelor , ca si durerile de cap .
Pe latura interioara a bratului se gasesc mai multe puncte importante de stiut :
-,,Bucuria de atrai ‘’ sau ,, Mica mare ‘’
este un punct « psihic « care se situeaza la extremitatea externa a cotului , pe care il putem repera cu usurinta indoind cotul si efectand o presiune la extremitatea pliului situat pe varful epitrocleei . A se trata in caz de nevralgii intercostale .
- « Punctul emotiei «
- Acest punct se gaseste in gutierea cubitala , chiar deasupra umflaturii extremitatii inferioare a cubitusului
Pe partea exterioara a inchieieturi mainii , in primul pliu , apasati cu unghia degetului mare pe tendon . Faciliteaza somnul , reduce palpitatiile .


La nivelul inchieieturii mainii , chiar in mijlocul liniei , situat langa partea carnoasa a palmei , acest punct trateaza durerile inchieieturii mainii si ale mainii , durerile cardiace , cefeleele si febra , precum si neurastenia .

In centrul pliului cotului in axa mediusului se situeaza un punct de usurare a durerilor bratului si ale antebratului .Se utilizeaza in cazul tremuraturilor , al febrei , al durerilor de stomac , al anginei pectorale .

MAINILE

-Geografia mainii este complexa de aceea vom retine esentialul . Sinbolismul chinezesc se exprima sub forma trigramelor care definesc alternanta Yin si Yang .

DOSUL MAINII
-Masati spatiile metacarpofalangiene cu extremitatea degetelor mari .
- Cu buricul degetului mare apasati trei puncte echidistante intre oasele metacarpiene .
- Prindeti proeminentele falangiene si metacarpiene .

Exista un masaj de 8 trigrame situate pe dosul mainii .O combinatie a acestor 8 tigrame este dispusa in jurul unui cerc ce sugereaza o revolutie . Cu buricul degetului mare se efectueaza aceste masaje circulare destul de usoare , de jos in sus , intorcandu-se in sensul acelor de ceasornic . Acest masaj face sa circule si activeaza respiratia .
EFECTE : Decongestioneaza si stimuleaza meridianele intestinului gros , al ‘’triplului incalzitor’’ si al intestinului subtire . Presiunile calmeaza crampele si durerile de maini.










DEGETELE
-Este important sa stimulezi trecerea energiei in articulatiile degetelor . In cazul efectuarii unui automasaj mana dreapta trateaza mana stanga in toate secventele si invers , pentru cealalta mana .
- Faceti sa alunece pe fiecare falanga degetul mare si celelalte degete indoite .
- Treceti peste articulatie , apoi insistati puternic dupa depresiune si pana la extremitatea fiecarui deget.
Formati doua carlige indoind degetul aratator si degetul mijlociu . Apucatii fiecare deget de partile laterale si faceti sa alunece pana la extremitatea sa , strangand .

Cu ajutorul unui pieptane obisnuit , apasati pliurile de flexiune palmara ale degetelor . Presiunile medii si repetate se efectueaza la nivelul intermediar intre phalange , falangete si falangine .
EFECTE : este eficient in tratarea paraliziei faciale .

Presati extremitatea auricularului pe unghie intre degetul mare si degetul aratator . Elimina constipatia . Ritmul intestinelor acordandu-se cu ritmul cardiac , va fi util sa tratam sipunctul urmator . Apasati foarte tare , timp de un minut , punctul situat la baza unghiei pe marginea interioara a auricularului, si la 2 mm de radacina unghiei . Este numit punctul ‘’cioclilor ‘’ , caci groparii din Evul Mediu , pentru a se asigura de moartea reala a clientului lor, le muscau degetul mic .
EFECTE : Acest punct actioneaza mai ales asupra inimii .Va fi utilizat , de exemplu , in crizele cardiace bruste (sincope , lesinuri ) in care nu trebuie sa ezitati sa apasati foarte tare punctul , ba chiar sa-l strangeti cu dintii .
In mod curent poate fi folosit contra palpitatiilor , a nevralgiilor brahiale sau intercostale , a pleureziilor , a hipersecretiei bronhice , al preaplinului de energie in partea superioara a corpului .

Exista un punct complementar permitand tratarea inimii .
Apasati luandu-va dupa ritmul cardiac , pe punctul de intretaiere al ‘’ liniei inimii ‘’ si al traiectului meridianul inimii care trece prin metacarpiene .
EFECTE : Este indicat in cazurile de tulburari urinare , ginecologice , al nevralgiilor brahiale si al intepenirii mainilor .
Prinderea extremitatii degetului mare aplecat foarte puternic spre podul palmei este utilizata pentru reducerea respiratorie si , mai ales , contra astmului .
Masati deasupra locului numit ‘’ Botul Tigrului ‘’ intre degetul mare si degetul aratator . Acest punct numit ‘’fundul vaii ‘’ este situat in unghiul primelor doua metacarpiene . Efectuatio miscare giratorie si centrifuga apucand cu putere intre degetul aratator si degetul mare pentru a tonifica intestinul gros .
Pentru a dispersa energia faceti sa alunece buricul degetului mare pe fata laterala interioara a degetului aratator , de la extremitate spre ‘’ Botul Tigrului ‘’ .
EFECTE : Favorizeaza eliminarea energiei in exces , care are tendinta sa blocheze si meridianul intestinului gros . Este indicat pentru varsaturi , diaree , astm , herpes labial , balonari , sangerari ale nasului , dureri de dinti si migrene .
Tratati cu precautie acest punct la subiectii care transpira si tineti minte ca :


ESTE PERICULOASA TONIFIEREA ACESTUI PUNCT LA FEMEILE GRAVIDE .
Masati intre fiecare deget .
Subtiati aceasta zona care , printr-o practica indelungata , poate deveni aproape translucida .
Prindeti extremitatea fiecarui deget si descrieti cercuri cat se poate de mari intre degetul mare si aratator .
EFECTE : Stimuleaza intrarea sau iesirea energiilor .
NOTA : In domeniul masajului , anumite puncte sunt interzise in timpul sarcinii si se fac precizari in legatura cu necesitatea de a nu se interveni asupra lor in diferite perioade ale gestatiei . Numai practicianul profesionist este competent sa dea aceste indicatii .








PALMA
Este reprezentata prin 8 trigrame formand o ‘’ Roza a Vanturilor ‘’ in care Yin si Yang alterneaza .
Centrul palmar este numit ‘’Palatul Operelor ‘’ sau ‘’Palatul Muncii ‘’; in chineza ‘’LAO-KONG ‘’ si in japoneza ‘’ RO KYU ‘’ .In acest sens se poate face apropierea noastra curenta ‘’ a avea un fir de par in mana ‘’ , semnificand lipsa de tragere de inima in munca . Este un punct care comanda energia si , prin urmate , care poate fi tratat pentru a da dorinta de a munci si de a lupta contra nepasarii si lenei . In anumite provincii feanceze , in Bourgogne , de exemplutaranii frecau un catel de usturoi in causul palmei copiilor lenesi . Totusi , pentru ca el stimuleaza energiile si mobilizeaza caldura inimii , l-am putea utiliza pentru tratarea bufeurilor sau a insolatiei .
Puneti dosul mainii pe coapsa . Cu buricul degetului mare imprimati o miscare de impingere profunda ,in centrul careului palmar . In cazul in care oacientul este foarte obosit , repetati aceasta presiune de pana la 50 ori .
EFECTE : Ingrijeste durerile inchieieturii mainii si ale mainii , crampele bratului , temperatura ridicata a corpului , febra fara transpiratie , durerile de piept si ale articulatiilor cutiei toracice , ochii inrositi si durerosi .
Se utilizeaza acest punct si in reanimarea respiratiei diafragmice pentru eliminarea sughitului .
Puneti buricul degetului mare in mijlocul eminentei Thenar , sau Muntele lui Venus , in mijlocul osului metacarpian .
Efectuati o presiune insistenta de 4-5 secunde , timp dedoua minute .
EFECTE : Calmeaza tusea , iritatiile gatului, insomniile , durerile de cap , ametelile si spasmele musculare ale bratului .
Este eficace in cazul durerilor lombare .
Apoi cu ajutorul degetului mare , apasati primul punct al causului palmei si masati in sensul acelor ceasornicului . Acest masaj reflecta miscarea de rotatie a ‘’ Apei patrunzand pamantul ‘’ si ‘’ Revolutia pamantului intrand in apa’’dupa YI KING .
In functie de cele 8 trigrame , se trateaza organele urmatoare :
-Punctul K AN trateaza vezica ,
-Punctul K EN trateaza plamanii ,
-Punctul TCHEN, vasele de sange si Triplul Incalzitor ,
-Punctul SOUEN , trateaza vezicula biliara si ficatul ,
-Punctul LI trateaza plamanii ,
-Punctul K OUEN trateaza rinichii ,
-Punctul TOUEI trateaza intestinul subtire ,
-Punctul K IEN trateaza pancreasul si splina .
EFECTE : Printre altele , pentru a favoriza stimularea energiei si dorinta de a munci . Se va utiliza acest masaj si in cazurile de diaree sidizenterie . Textele vechi recomanda , pentru a se obtine o eficacitate mai mare,sa se umecteze degetul mare drept care efectueaza masajul cu o fiertura de ceapa si de ghimbir .
Acesttratament este eficace la adulti , la care sensibilitatea palmelor este mult diminuata din cauza ingrosarii tegumentelor ; se vautiliza eficient acest masaj la copii .
Puneti trei degete pe Muntele lui Venus ( partea carnoasa a degetului mare ) si masati in profunzime .Aceasta parte trebuie sa aiba un aspect si o textura vie .
EFECTE : Stimuleaza actiunea plamanilor .
In plus , este posibil ca , prin practicarea acestui masaj , sa se opreasca diareea dar si sa seproduce varsaturi .
Prindeti prima articulatie a mediusului in punctul situat pe latura exterioara ( partea dinspre inelar ) , la baza unghiei .Acest punct de tonificare de la extremitatea degetului mijlociu
Acest punct de tonificare de la extremitatea degetului mijlociu este indicat cualte puncte in cazul apoplexiei si al tulburarilor cardiace . Se utilizeaza singur pentru scaderea rapida a febrei , pentru calmarea usturimii arsurilor in caz de insolatie .
Pe partea exterioara a inelarului ,spre auricular chiar sub articulatia metacarpo – falangiana , apasati cu putere , timp de 4-5 secunde ,de mai multe ori , cu buricul degetuluimare .
EFECTE : Usureaza durerile cervicale .
Apasati cu unghia , baza degetului mare , in partea interioara , in mijlocul celui de-aldoilea pliu .
EFECTE : Calmeaza starile convulsive , crizele de isterie




Puneti muchia interioara a degetului mare in articulatia inchieieturii mainii , aflata in prelungirea degetului mic .
Exercitati o presiune foarte puternica asupra punctului sensibil numit ‘’locul in care se aduna energia ‘’ sau ‘’ poarta energiei ‘’.
EFECTE :Este recomandat in bolile de inima , palpitatii , nevralgii brahiale , tulburari ginecologice , cu sange si depresiuni mentale .
Pentru a usura palpitatiile cauzate , in general , de transport ( masina , vapor , avion ) sau orice alta durere in zona inimii , agatati , prin indoire , degetele mici ale fiecarei maini , unul de altul , si sa trageti puternic de ele . Aceasta operatie foarte simpla anuleaza senzatia de greata .


ZONA TORACO-ABDOMINALA

TORACELE
Urbanizarea excesiva a tarilor si conditiile de viata in orasele poluate perturbeaza din ce in ce mai mult sistemul nostru respirator . Pentru a atenua efectele negative ale poluarii trebuie sa ne intarim bronhiile si plamanii .
Rugati pacientul sa inspire , puternic si sa retina aerul .
Efeectuati , cu varfurile degetelor , lovituri reglate pe toata suprafata cutiei toracice ( de doua ori ) . Dupa expiratie , o pauza de o respiratie , apoi reluati exercitiul . Aceste batai pot fi practicate si cu plamanii goi , in timpul celor doua faze de inspiratie si expiratie , si cu o scurta retinere a respiratiei . Foarte tonifiant , decontracteaza plexusul solar , elibereaza energiile .
Iata o alta procedura indicata in crizele de astm . Dupa ce pacientul inspira , treceti cu mainile pe coaste intr-o miscare energica de du-te-vino , de sus in jos . Pe varful sternului ,in causul situat la baza gatului ( in forma de V ) , apasaticu putere cu ajutorul degetului mare . Facetisa alunece degetul mare pe o portiune de 10 cm , dirijand presiunea spre partea inferioara .

PUNCTE ALE LINIEI CENTRALE A FETEI INTERIOARE A CORPULUI PE STERN , MERIDIANUL DIRECTOR REN MAI .
-Masurati 5 cun (vezi pagina 34 ) pe stern . Primul punct este situat plecand de la V-ul extremitatii sternului la o distanta de aproximativ un cun , pe marginea osului furcii sternale . Celelalte patru puncte sunt distantate la un cun fiecare ; ultimul punct care este situat chiar deasupra apendicelui xifoid .
PRIMUL PUNCT – are o actiune pozitiva asupra starii psihice , atenueaza senzatiile de sufocare , de aerofagie ,de jena respiratorie si de arsuri de stomac in astm , tuberculoza , boala lui Basedow .
AL DOILEA PUNCT – eficient in astm dezintoxicarea tabacica .
AL TREILEA PUNCT –alina tulburarile respiratorii si cardiace , previne varsaturile .
AL PATRULEA PUNCT –este indicat contra durerilor sanului , a melancoliei si a nervozitatii .
AL CINCILEA PUNCT – este eficace contra insuficientei lactatiei in dezintoxicatia tabacica , in balonare .
Prindeti bine pielea , intre degetul mare si celelalte degete ale mainii , apoi ruland aceasta piele ca pe o tigara , fara sa slabiti presiunea , urcati progresiv pe partile laterale ale cutiei toracice . Aceasta manevra simpla va pune uneori in evidenta o ingrosare anormala a pielii devenita fie prea dura , fie prea moale .O practica zilnica a acestei prinderi – rulari va face sa dispara zonele cu cocoloase sau zonele cu celulita , stimuland trecerea fluidelor si curentilor energetici .
Plecand de la prima coasta , de o parte si de cealalta a sternului si spre exterior , apasati usor , in 4 puncte , de 3 ori , crescand progresiv presiunea pe masura ce punctele devin mai putin dureroase .
Este evident ca la femei vor fi evitate punctele de pe sani .


EFECTE : Aceste presiuni elimina tulburarile sistemului respirator , bronsitele , tusea si laringitele .
Masajul primului punct ( situat la nivelul primei coaste si in apropierea sternului ) actioneaza aupra astmului si suscita nevoia de aer proaspat . Anuleaza durerile dupa insolatii .
Masarea celui de-al treilea punct ( situat sub mamelon , intre cea de-a cincea si cea de-a sasea coasta ) actioneaza in caz de lactatie insuficienta si permite o mai buna evacuare a placentei .
Primul punct intre cea de-a patra si cea de-a cincea coasta trateaza oboseala musculara a inimii .




ABDOMENUL

Cu ambele maini indoite , cu degetele bine intinse , apasati cele trei degete profund , in adancitura stomacului , timp de 2 minute . Repetati aceasta apasare de 5 ori .
EFECTE : Relaxeaza stomacul , aducand sange proaspat in regiunea gastrica , previne ulcerele , faciliteaza evacuarea gazelor in caz de aerofagie . Actioneaza asupra diabetului , stinuland functionarea pancreasului . Elibereaza tensiunile la nivelul plexului solar si calmeaza durerile precordiale , adica cele legate de regiunea toracelui , langa inima . Vitalizeaza regiunea lombara .Intradevar , acest masaj poate favoriza relaxarea abdomenului si , in cosecinta poate alina durerile din regiunea lombara .Lovind stomacul cu mana facuta caus , este stimulat pancreasul ceea ce , prin repercursiune , stimuleaza ficatul . Acest masaj este bun mai ales in cazul tulburarilor si previne crizele .Se elimina si crampele mentinand caldura in regiunea stomacului .
Starea de sanatate a stomacului nostru depinde de ansamblul obiceiurilor noastre alimentare .
Este greu sa evitam catastrofa incurgitand prea repede , sau in cantitate prea mare , alimente denaturate sau prea bogate si cu carente . Desigur , ceea ce conteaza este calitatea si cantitatea a ceea ce mancam .
Dar cat de importanta este maniera in care asilam ! Din acest punct de vedere atitudineade incredere este primordiala .
Sentimentul este cel care face prezenta si sensibila actiunea stomacului nostru . Iata de ce ALAIN , in ‘’Despre fericire ‘’ spunea : ‘’ Cel care se teme pentru stomacul sau nu poate digera bine ‘’ . Este mai bine sa mimam bucuria decat boala .
Iata un exercitiu indicat in automasaj .
Inspirand profund , introduceti-va degetul aratator , degetul mijlociu si degetul inelar sub coaste .
Aplecati-va inainte , expirand cu fruntea spre sol .
Apoi , imprimati o miscare giratorie cu varfurile degetelor pentru a repartiza si dispersa energia .
In tot acest timp respirati calm .
Ridicati-va usor inspirand .
EFECTE : Stimuleaza ficatul , vezica biliara , splina si pancreasul . Subtieaza diafragma uneori ingrosata si rigida la nivelul insertiilor musculare .
Cu ajutorul mainii facuta caus aplicati mici lovituri in regiunea buricului .
Nu loviti niciodata cu mana deschisa , stratul de aer format de mana indoita va amortiza socul . Puteti , de asemenea , sa frecati ombilicul si zona din jur , cu o mana usoarasi intr-un ritm lent , dar intodeauna de la dreapta abdomenului in jos spre stanga in sus , apoi spre dreapta paralel cu diafragma .
EFECTE : Trateazabalonarile si gazele intestinale .
Indoiti inchieietura mainii , puneti mana vertical , cu degetele bine intinse .
Puneti varfurile falangelor ( aratator – mijlociu – inelar ) sub buric .Punctul ce trebuie apasat va fi atins cu extremitatea degetului mijlociu . Acesta este cel de-al saselea punct al meridianului de conceptie .
Infundati degetele in peretele abdominal . In caz extrem , daca acesta este suplu , veti simti o rezistenta care nu este altceva decat coloana vertebrala .
EFECTE : Stimuleaza iesirea energiei in ‘’ Oceanul Respiratiei ‘’ numit in japoneza ‘’ KI KAI ‘’ si in chineza ‘’CH I HAI ‘’ . Acesta este centrul durerilor insuportabile legat de abdomen , de organele sexuale , hipertensiune , insomnie si stari depresive .
Cu buricul degetelor , alternand mana dreapta si mana stanga , efectuati un masaj coborand de la stern la pubis
Pe linia mediana a abdomenului la un cun mai jos de buric , apasati cu ajutorul degetului mare .
EFECTE : Elimina constipatie , stimuleaza vezica .
Simetric fata de la punctul precedent , un lat de palma mai jos de buric , apasati cu ajutorul degetului mare .
Usureaza durerile abdominale .










RINICHII
Cu inchieietura mainii relaxata efectuati mici lovituri regulate la inaltimea rinichiilor , cu dosul mainilor .
Urcati pe meridian pana sub omoplati .
Aceste percutii au un efect vibrator .
EFECTE : Stimuleaza ficatul , vezica biliara , splina , stomacul , functiile excretoare . Faciliteaza eliminarea depozitelor de mucus si a celulilor renali . Actioneaza asupra ‘’ triplului incalzitor ‘’ , calmeaza durerile regiunii lombare .
Aceasta practica era cunoscuta de catre persani , care amplificau vibratiile prin emiterea de sunete corespunzatoare calitatii vibratorii a acestei zone .
ZOROASTRU , cu 600 ani inaintea erei noastre , indica aceasta tehnica ce servea la reechilibrarea biologica a corpului .
Indoiti degetul mijlociu la nivelul celei de-a doua falange si blocati-l cu ajutorul degetului mare pus pe unghie . Puneti partea degetului astfel indoita in scobitura , la nivelul rinichiilor , in curbura sacro – iliaca , si imprimati pe acest loc o miscare alternativa de sus in jos .
Aceasta secventa dureaza 7 minute si poate fi repetata de mai multe ori .
EFECTE : Trebuieti sa tonifiati zona lombo – sacrala pentru a putea lupta impotriva sciaticii .
In limbajul curent se spune : a avea ‘’ rinichii slabi ‘’ in sensul de a nu avea suficiente resurse , suficienta putere .Despre cel care are ‘’rinichii solizi ‘’ se stie ca nu-i lipseste forta , nici puterea .
Cand ai ‘’ rinichii supli ‘’ , te adaptezi , te legi usor . Despre un amator de placeri carnale se spune ca are ‘’ rinichii calzi ‘’ .
Aceste locutiuni , atat de des repetate , afirma importanta rinichiilor din punctul de vedere al strategiei energiilor si al interesului pe care il avem in a simula si a le sustine buna functionare.
Puneti degetele mari pe ultimile coaste , langa coloana vertebrala , si faceti-le sa alunece pe marginea inferioara a coastelor .
Introduceti capatul falangei intre marginile vertebrale intalnite si efectuati o miscare turnanta .
EFECTE : Aceste vibratii , pe care ni le putem imagina sub forma unor unde , sau o rezonanta profunda asupra functionarii sistemului excretor : intestine , rinichi si vezica .
Cu degetul mijlociu indoit , loviti de zece ori pe depresiunea iliaca .
EFECTE : Aceste percutii sunt recomandabile pentru toate durerile musculare si oase ale soldului , pentru tulburarile organelor genitale (ciclu neregulat si secretii vaginale la femei , inflamarea testiculelor la barbat ) ca si pentru tulburarile urinare .


MEMBRELE INFERIOARE

COAPSELE
Rigiditatea este una din trasaturile caracteristice ale celor civilizati . O observatie sumara a unui grup uman ar face sa se vada o tensiune musculara variabila de la o persoana la alta .
Totusi cea mai mare parte a indivizilor au muschii coapselor ‘’betonati’’ si scurtati din cauza folosirii prea frecvente a scaunelelor si fotoliilor .
Ori , cum acesti muschi puternici sunt prinsi de bazin si inglobeaza salele si chiar diafragma , echilibrul si functionarea corpului omenesc sunt grav tulburate .
Acesti muschi , nu mai putin de 12 la numar : biceps , femural , croitor , biceps crural , aductori ,…cand functioneaza in hipertonie , obtureaza arterele coapsei care pleacadela artera femurala , cu atat mai mult cu cat bazinul rigid impiedica scurgerea sangelui in vene . Una din cosecinte este formarea varicelor . De aceea , lucrati cu acesti muschi prin framantare ( cu exceptia cazurilor de tromboza cronica sau varice ) , prin lovire , alunecare , cu vibratii …








Cu partea exterioara a pumnilor inchisi , cu inchieietura mainii relaxata , loviti pe fata anterioara a coapsei cele 10 puncte ale meridianului stomacului ( de 3 ori ) , incepand intodeauna de la pliul regiunii inghinale .
Loviti pe fata exterioara a coapsei , cele 12 puncte echidistante , la un cun fiecare punct ( de 3 ori ) .
Loviti 10 puncte de pe meridianele ficatului , al splinei , al pancreasului si al rinichilor ( de 3 ori ) .


Cu degetul aratator , mijlociu si inelar , efectuati un masaj la nivelul pliului regiunii inghinale , de jos in sus si de sus in jos .Puteti prelungi acest masaj in pliul gambei .

GENUCHII
Articulatiile corpului uman sunt solidare iar reactia lor se face in lant . Astfel , cand o articulatie se blocheaza sau paralizeaza , articulatia cea mai apropiata incepe sa se deterioreze .
De exemplu : daca glezna anchilozeaza , genuchiul este imediat in pericol, apoi soldul etc …
Genuchiul este unul dintre punctele cele mai delicate si mai sensibile ale corpului omenesc si pune, adeseori , probleme .
Trebuie sa favorizam eliminarea in acest loc si debarasarea de depunerile care-l impresoara , adica toxinele si acizii .
Masajul se efectueaza in pozitie sezand sau culcat .

Pacientul indoaie mai intai , un genuchi si , actionand simultan cu ambele palme , frectionati cele 2 fete laterale ale genuchiului , efectuand o miscare circulara rapida .
Cu o singura palma , frectionati activ partea superioara a rotulei , ca si cum ati sapuni-o .Presati pana cand pacientul simte o caldura placuta iradiind in genunchi .

Intindeti gamba , puneti degetul mare si aratatorul de fiecare parte a rotulei . Faceti sa alunece degetele pe santurile laterale , intr-o miscare alternativa si profunda .
Efectuati aceasta operatie de 20 ori .

Prindeti rotula intre degetul mare si aratatorul fiecarei maini . Ridicati si coborati rotulu de 15 ori . Mentinand priza degetelor pe rotula , deplasati-o lateral de 20 ori . In aceasi pozitie , apasati rotula cu ajutorul degetului mare si dati-i drumul brusc . Procedati astfel rapid , de 20 ori , pentru a efectua o pompare a sangelui .

Inaltati gamba si efectuati o frectie foarte energica asupra partii posterioare a genuchiului .
Puneti din nou piciorul pe sol . Indoiti usor gamba .
Reperati , in spatele genuchiului , cele 2 puncte situate pe partea rotunda a osului femural : partea superioara a rombului poplitat ( scobitura genuchiului ) . Efectuati o alunecare profunda cu ajutorul celor trei degete ( aratator – mijlociu-inelar ) , urcand spre fata interioara si exterioara a coapsei .

PRESIUNILE
Cu partea carnoasa a degetului mare , cu celelalte degete ale mainii sub genuchi , apasati de trei ori in jurul rotulei si in ordinea celor 6 puncte , incepand cu punctul situat pe marginea inferioara si exterioara a rotulei . Presiunile converg intodeauna spre centru .
EFECTE :
-Punctul exterior superior : prin masarea acestui punct se elimina retentia de apa , edemele , celulita de pe coapse , se trateaza cu succes obezitatea
- Punctul exterior inferior este eficace in durerile genuchiului .
- Pe partea exterioara a gambei , la trei degete mai jos de rotula ( nivelul capului tibiei ) , apasati cu putere cu ajutorul degetului mare .







Masajul va evita diferitele leziuni traumatice sau organice , cum sunt arterita , bolile inflamatorii , varicele , flebitele .
Presiunile sunt indicate mai ales in cazul persoanelor hidropice , al pierderii stabilitatii membrelor inferioare , in cazul anchilozei articulatiilor , al durerilor usoare ce limiteaza flexiunea sau extensia , al entorselor , al intepaturilor resimtite la nivelul muschilorm , al trosnirii zgomotoase a articulatiilor .


GAMBELE
SAN LI este vorba de un punct foarte important . Termenul SAN LI desemneaza o distanta de 60 km .Se povesteste ca taranul chinez care facea marsuri lungi , de la tara la oras si obosea , in loc sa ia un excitant asa cum facem noi adeseori , se aseaza pe marginea drumului si efectua si o presiune , fie o moxa ( procedeu terapeutic japonez ) asupra acestui punct . Urmand acest tratament atat de simplu , el inlatura oboseala si isi continua vesel drumul pentru a parcurge o distanta identica celei precedente . Era de bun augur sa fie un asemenea drum cu cineva care obisnuia sa practice acest tratament .

REPERAJUL PUNCTULUI
Mai multe metode permit reperarea acestui punct . Asa cum s-a indicat mai sus , el poate fi situat cuusurinta punand palma mainii pe rotula , cu degetele in directia labei piciorului . El este atunci reperabil la extremitatea mediusului .
O alta metoda de indentificare a acestui punct , este sa punem cele 4 degete ale mainii de-a curmezisul , sub rotula , si un deget al celeilalte maini in pozitie verticala plecand de la muchia tibiala .
In sfarsit , un ultim mod de a-l repera , este sa consideram ca el se gaseste la doua degete distanta deasupra platoului tibial si la nivelul orizontal al colului peroneului .
EFECTE : Acest punct tonifiaza mai multe meridiane .
Presiunea exercitata asupra acestui punct este recomandata in cazul migrenelor , al tulburarilor digestive ( aerofagie , aerocolie , crampe ale stomacului , spasme intestinale , tensiune arteriala scazuta sau hipertensiune ) , dificultati de elocutie , ameteli , boli ale ochilor si ale nasului , hemiplegii , artrite , ca si in cazul bolilor cronice cum este beri – beri . De fapt , beri – beri este o boala infectioasa epidemica , vag cunoscuta in Franta , de doua secole , sub numele ‘’ barbiers ‘’ . Aceasta maladie din tarile calde , caracterizata prin paralizie si edeme multiple , este numita in Antile ‘’ boala dulciurilor ‘’ .
Ea este indentificata cu boala kakke ( de la kiar, gambe – ke , boala ) , fregventa la chinezi si japonezi .
Pentru subiectii foarte obositi , hipotonici , se poate efectua cate o presiune in fiecare dimineata . Tratamentul efectuat seara ar risca o excitatie daunatoare . Incepand de primavara , un tratament zilnic poate fi facut timp de trei luni : pastreaza sanatatea si sporeste longevitatea .

Plecand de la punctul SAN LI , apasati 8 puncte situate la un cun distanta , pe meridianul stomacului , de la genuchi spre glezna urmand marginea exterioara a tibiei . Cu ajutorul buricului degetului mare , apasati de mai multe ori timp de 4 -5 secunde .

Pe fata interioara a gambei , cu degetele mari puse cap la cap se maseaja in santul cuprins intre tibie si muschi , apasati 8 puncte pe meridianul ficatului .Cu ajutorul buricului degetului mare , apasati de mai multe ori timp de 4 – 5 secunde .

Reperati la o distanta de cinci degete , pe partea anterioara a peroneului , deasupra marginii inferioare a maleolei exterioare punctul 38 al meridianul vezicii biliare . Cu ajutorul buricului degetului mare , apasati de mai multe ori timp de 4 – 5 secunde .

EFECTE : Usureaza si , in anumite cazuri , elimina crizele de lumbago . Se foloseste acest punct si pentru a provoca o contractie a vezicii biliare .




PUNCTUL ESTE INTERZIS LITIAZICILOR
LITIAZA este o afectiune care consta in formarea de nisip sau pietricele in organism . Litiaza urinara si litiaza biliara sunt cele mai cunoscute . Calculii se formeaza , de exemplu , in vezica biliara , si determina sindromul clinic al colicilor biliare . In ceea ce priveste litiaza urinara , calculii amoniaco – magnezici sau calcici pot aparea uneori in rinichi . Eliminarea acestor calculi provoaca violente colici renale .
Inapoia gambei , puneti degetele mari unul langa celalalt , formand un unghi de 45 de grade si , tot cu buricul degetelor mari , apasati 8 puncte coborand pe mijlocul pulpei piciorului .
EFECTE : Daca pacientul acuza o durere in timpul acestui exercitiu , diminuati presiunea , dar repetati de mai multe ori experienta . Primul punct este situat chiar in mijlocul pliului indoiturii gambei pe coapsa , in scobitura genuchiului . Printr-o presiune puternica asupra acestui punct , tratati durerile regiunii lombare , lumbago , artritele genuchiului si ale soldului . Se repereaza cu usurinta cel de-al patrulea punct , plecand de la scobitura poplitata . El se gaseste pe parcursul nervului sciatic si poate aduce o alinare in caz de criza . Pe alta parte , el elimina imediat crampele in pulpa piciorului . Aceste crampe se datoresc unui exces de lichid in corp .
Acesta este punctul durerilor coloanei vertebrale si ale gambei ( sciatica ) .

Organele noastre de digestie , supraancarcate , au nevoie sa fie secondate , si acesta este motivul pentru care trebuie sa le tonificam prin masajul meridianelor ficatului , splinei si al stomacului . Dar organismul nostru are in mod esential nevoie sa elimine , in virtutea cantitatii prea mari de hrana pe care o absoarbe . Iata de ce natura ne-a prevazut cu un meridian foarte lung fata de celelalte , cel al vezicii .


PICIOARELE
Piciorul este una dintre principalele rascruci strategice ale corpului omenesc . El are puncte importante pentru acupunctura . De aceea am socotit necesar sa le tratez separat – fara a ma repeta – dar cu unele mentiuni si observatii noi .
Piciorul reprezinta , el singur , o stiinta pe care japonezii o numesc SOKUSHINDO .
Examenul atent al picioarelor va va permite sa intelegeti mai bine functionarea generala a organismului dumneavoastra . Excesul de proteine sau hiperfunctionarea unui organ sunt semnalate prin ingrosari insotite de iduratia epidermei sau calozitati .
Tulburarile rinichilor si ale vezicii datorate excesului de lichid se caracterizeaza printr-o mare sensibilitate a picioarelor atunci cand stam in picioare .
O proasta circulatie a sangelui se caracterizeaza printr-o racire a picioarelor . Acesta reprezinta una dintre partile cele mai ‘’ yang ‘’ ale corpului . Cand imbatranim , membrele inferioare se golesc de energie : este , deci , necesar sa intretinem vitalitatea in picioare , fie chiar si numai cu frectionari puternice .

Indoiti piciorul pacientului si reperati , pe partea de deasupra , scobiturile formate de fiecare parte a ligamentelor .
Infundati buricul degetului mare in aceste cavitati ; repetati aceasta operatie de trei ori .
EFECTE : Punctul din mijloc , situat pe marginea anterioara a extremitatii inferioare a tibiei , intre cele doua tendoane , trebuie tratat in caz de entorsa . Este un bun masaj preventiv impotriva entorselor .
Acest punct mai este activ si in cazul artritei camburii labei piciorului , al convulsiilor la copii , al migrenelor cu dureri oculare , al durerilor de dinti .

Intre metatarsiene , urcand de la degetul piciorului pana la glezna , apasati cu buricul degetului mare , 4 puncte .
Pentru partea exterioara a piciorului , utilizati degetul mare stang pentru piciorul stang , iar pentru partea interioara a piciorului stang utilizati degetul mare drept . Veti spori , astfel , eficacitatea presiunii exercitate .
EFECTE : Este tratat in cazul excesului de hrana , aerofagie si insomnie .

Prinzand succesiv degetele piciorului , unul cate unul , efectuati o mica miscare alternativa din fata spre inapoi , pentru a subtia articulatiile . Se gasesc , la nivelul articulatiei degetelor al doilea si al treilea , puncte care sunt legate de ochi , iar la baza celui de-al patrulea si celui de-al cincilea deget , cele corespunzand urechilor . Intretineti , in mod constant , supletea degetelor de la picioare .

Apucati degetele unul cate unul si imprimati-le o miscare turnanta . In caz de nari infundate , apucati degetul din partea narii corespunzatoare si trageti spre exterior .

Izolati degetul mare de la picior si frecati-l activ , apoi prindeti unghia pe axul median .
EFECTE : O presiune de fiecare parte a unghiei degetului mare de la picior este recomandata in cazul tremuraturilor epileptice , al convulsiilor .
ACEASTA PRACTICA ESTE INTERZISA IN CAZ DE SARCINA

Actiunea de rotatie a degetului mare de la picior stimuleaza ficatul , revitalizeaza corpul si putem efectua 50 rotatii in fiecare directie .

In cazul unei crize epileptice , apasati ritmic partea de deasupra si partile laterale ale degetului mare de la picior si puneti un prosop rece in spatele capului .


Masati buricul degetului mare de la piciorul stang . Faceti sa alunece buricul mare de la mana de sus in jos si invers cu unghia degetului mare .
EFECTE : Acest procedeu este remediul suveran contra insomniei ,

In mijlocul articulatiei degetului mare de la picior se gaseste punctul corespunzator glandei pituitare .

Prindeti cu o mana piciorul si masati degetele de la picior intre degetul mare si degetele celeilalte maini .
PRACTICATI ACELEASI MASAJE PE AMBELE PICIOARE

Mentineti cu fermitate , cu o mana , glezna . Cu cealalta, prindeti degetele de la picior si efectuati cercuri intr-un sens , apoi in celalalt .
Mentineti gamba cu o mana . Cu cealalta efectuati mari miscari circulare intr-un sens , apoi in celalalt .
EFECTE : Mobilizeaza glezna , deblocheaza articulatiile .


TALPA PICIORULUI
Nimic nu egaleaza mersul cu picioarele goale prin iarba acoperita de roua , pe pamantul arat , pe galeti .
Cei care il practica si-au putut da seama de efectele energetice si , mai ales , de stimularea functiilor intestinelor , ale rinichilor …

In lipsa de asa ceva , si in masura posibilului , efectuati masaje ale boltei plantare . Puneti-va in genuchi si incercati sa asezati intre gambe . Daca aceasta postura este prea grea , puteti sa puneti o perna sub fese . Masajul trebuie sa fie efectuat in profunzime , cu buricul degetului mare . Patrunderea trebuie sa fie in acelasi timp ferma , insistenta , dar nu brutala
Trebuie sa descoperiti, feamantandu-va picioarele , diferitele grade de intensitate a sensibilitatii .
In afara de incidenta presiunii pe care o exercita asupra punctelor , trebuie sa stim ca acest masaj stimuleaza actiunea nervilor si circulatia sanguina .

Pentru a simplifica descrierea piciorului , rascruce strategica sa avem in vedere trei zone :

1.Prima , situata intre extremitatea degetelor de la picioare si mijlocul pometului piciorului , corespunde cu punctele reflexe ale capului .
- extremitatea degetelor piciorului corespunde crestetului capului .
- linia care trece la baza degetelor mari de la picior este linia gatului .
- linia mediana corespunde umerilor .
2.A doua , cuprinsa intre linia mediana apometului piciorului si baza calcaiului , corespunde trunchiului .
3.A treia , linia situata la baza calcaielor , reprezinta nivelul taliei la baza corpului .

Cu buricul degetului mare , incepeti sa framantati , in profunzimesi pe puncteleapropiate , bolta plantara .
Puteti stimula aceasta parte si lovind cu degetele sau utilizand pumnul inchis ca pe un tampon .
Cand loviti talpa piciorului cu marginea exterioara a mainii pe jumatate inchisa , aceste lovituri elibereaza canalele circulatiei sanguine si , prin contralovitura , descongestioneaza venele hemoroide dilatate .


EFECTE : Trateaza reumatismelesi artroza piciorului .

In scobitura boltei plantare este situat punctul numit YONG TS IUAN ,’’ Izvorul care fierbe ‘’ . Este un punct de intrare si de dispersie a energiei . El este situat in varful ‘’ V ‘’- ului format de masele musculare de la talpa piciorului .
Poate fi tratat cu ajutorul degetului mare, fie prin presiune directa , fie prin presiune circulara . Daca se freaca spre stanga , pot fi oprite varsaturile ; frecand spre dreapta , se lupta contra diareei . La femei se procedeaza invers .
EFECTE : Se aplica in cazul insolatiei , al sincopei .

Cu degetul mare apasati trei puncte de pe partea interioara a tendonului lui Ahile , in mijloc si spre exterior . EFECTE : Elimina timiditatea , tracul . Stimuleaza functia sexuala , functia renala , durerile partii inferioare a abdomenului .

Framantati calcaiul cu mainile .
EFECTE : Stimuleaza formarea oaselor la copii si consolideaza oasele la adulti . In cazul durerilor de picior , al entorselor , al durerilor tendonului lui Ahule , masati punctul situat pe marginea superioara a calcaneului , intre osul partii posterioare a maleolei externe si tendon .
In cazul sciaticii , masati pe fiecare parte a tendonului lui Ahile ; este utilizat si in cazul crampelor piciorului , al durerilor de cap , al ametelilor .
Pentru aceleasi motive , loviti usor calcaile de sol .


ZONA DORSO – LOMBARA
Intreaga noastra viata psihica se dezvaluie pe spate , zona cea mai strategica a corpului nostru .
Coloana vertebrala, colector al tuturor influxurilor nervoase , distribuie toate tensiunile , toate conflictele, alimentand muschii si mai ales ligamentele .
Cercetatorii chinezi au remarcat blocajele de energie la diferite etaje , corespunzator vietii organice . Atentia lor a fost atrasa in mod deosebit de un curent de energie care circula pornind din zona superioara a fetei si parcurgand tot spatele , apoi toata gamba , pana la laba piciorului .
Aceasta vasta retea , intinzandu-se ca un cordon dublu pe spate , ne-a fost lasata mostenire de catre natura , pentru a se asigura eliminarea . Poarta numele de ‘’ meridianul vezicii ‘’ sau ‘’Marele Yang al labei piciorului ‘’ .
O observatie mai precisa indicase corespondenta anumitor puncte de pe spate cu organele .Astfel anticii care practicau vindecarea si-au dat seama ca vezica asigura reglarea rinichilor si , urmand cu precizie toate punctele legate etajate pe spate , dezvaluiau corespondenta cu organele . Plansele chinezesti prezinta , pornind de la zona superioara a omoplatilor , pe rand : vezica , plamanii , inima , stomacul etc …
Este greu , bineanteles , sa ne punem mainile pe spate si sa localizam aceste puncte si meridiane si sa ne automasam , in cazul in care nu apelam la un profesionist . Iata de ce nu vom descrie un exercitiucare permite fiecaruia un masaj usor , al partii din spate a capului , al umerilor , al spatelui si al feselor .
Puneti o patura pe sol. Asezati-va cu picioarele lipite si cu talpa piciorului pe sol. Lasati-va sa alunecati pe coate , curband spatele si asezand fiecare vertebra pe sol . Intindeti gambele , departati picioarele in functie de largimea bazinului dumneavoastra .
Ridicati bratele pe verticala si prindeti-va cu o mana inchieietura mainii celelalte . Trageti bratul la maximum , pentru a va degaja si a da relief partii centrale ale spatelui dumneavoastra .
Sprijinindu-va pe calcaie , incepeti sa va miscati bazinul si , cu aceeasi miscare , umerii si capul , de la dreapta la stanga si invers . Repetati de mai multe ori , apoi continuand sa va rostogoliti pe sol , aduceti-le intr-o miscare continua spre genuchi . Reluati in sens invers , continuand sa va rostogoliti pe spate .
Oamenii , fie ei tineri sau batrani , se plang adesea de dureri de spate . Chiar si un medic cu experienta poate intampina dificultati in diagnosticarea corecta a cauzelor acestor dureri . Un amator are cu atat mai putine sanse de succes . De aceea terapeutul trebuie sa se informeze de la pacient despre diagnosticul stabilit si confirmat de medicul specialist , stiut ca afectiunile organelor interne pot fi semnalate prin intermediul unor redori , dureri chiar intepenirea spatelui . Dupa cum se poate vedea in figura 40 , nici regiunea dorso – lombara nu face exceptie , fiind o zona de intersectare a meridianelor legate de organe si viscere .
Durerea de spate poate fi usoara sau intensa .


Datorita pozitiei sale bipede , omul spre deosebire de animal , forteaza regiunea inferioara a spatelui si regiunea bazinului ; datorita utilizari intense a bratelor si umerilor in timpul unei sau unor activitati constiente – o alta caracteristica a omului . se pot instala dureri cervicale si in partea superioara a regiunii dorsale .
Afectiunile stomacului , ficatului , al intestinelor , ale rinichilor sau ale vezicii urinare , ale organelor de reproducere la femei ( de ex . cazul cel mai fregvent in perioada menstruala cand apar dureri de mijloc ) pot genera dureri lombare sau in partea dorsala inferioara a spatelui . Afectiunile plamanilor , ale gatului si chiar coronariene pot genera dureri cervicale in zona dorsala superioara a spatelui . Aceste manifestari neplacute ale organelor moi , au o caracteristica : durerea nu este violenta , se manifesta persistent , infundat , se estompeaza atunci cand organismul se afla in stare de repaus si dispare complet in urma inlaturarii cauzei , respectiv in vindecarea bolii care a afectat unul din aceste organe . Durerile osoase sunt violente , uneori invalidante , dar sunt vizibile in urma efectuarii unei radiografii , deci diagnosticul poate fi cert . Durerile intense la nivelul coloanei vertebrale pot fi cauzate de hernia de disc intervertebral , de spondilita , de cancer , afectari diferite ale nervului sciatic pot provoca dureri extinse de la nivelul spatelui pana la degetele de la picioare de-a lungul traseului .
O data cu inaintarea in varsta discurile intervertebrale isi uzeaza cartilagiile , vertebrele se taseaza , omul pierde in inaltime , scade mobilitatea zonei si incepe sa aiba dureri de spate datorita comprimarii nervului , dar si amorteala si contracturi musculare ale spatelui si membrelor inferioare .
Exista situatii cand durerile , strict localizate , sunt provocate de afectarea fasciei ( pielita care imbraca muschii ) musculaturii spatelui ca urmare a frigului prelungit , a pastrarii unei anumite pozitii o perioada lunga de timp , a unui efort care a suprasolicitat zona . Aceste dureri sunt usor de tratat prin incalzirea zonei , masaje executate in zona dureroasa si de-a lungul muschilor spatelui , odihna , schimbarea pozitiei corpului , miscare . O procedura simpla dar eficienta consta in intinderea coloanei .
Pacientul , asezat pe spate , este ajutat sa se agate de un spalier , o bara sau o usa situate mai sus cu 10 centrimetri fata de inaltimea sa calculata cu mainile ridicate deasupra capului . Greutatea corpului pacientului va corecta de la sine si va indrepta coloana vertebrala eliminand durerile , redoarea , curbarea incorecta . Fireste ca un astfel de tratament se aplica in cazul durerilor lejere , iar pacientul se poate trata si singur , la domiciliu .
In cazul unor dureri usoare sau medii , si care nu presupun afectiuni ale oaselor de tip infectios sau neoplazic , se aplica pe spatele pacientului o sursa de caldura , in cazul unor afectiuni datorate frigului se pot pune ventuze , dupa care se maseaza spatele insistand in proximitatea coloanei vertebrale , sub apofizele spinale , conform figurilor 41 si 42 . Sagetile indica sensul in care trebuie efectuat masajul de-a lungul meridianelor , insistandu-se asupra punctelor indicate .
Ca reguli generale care se aplica in masajul trunchiului se va tine seama de :
-Temperatura zonei : daca zona este rece trebuie incalzita daca este fierbinte trebuie racorita
- Daca zona este dureroasa , efectuati proceduri de compresiune usoara , apoi din ce in ce mai puternica cu ajutorul palmelor si degetelor .
- Daca zona este amortita sau intepenita se stimuleaza cu o sursa de caldura ( comprese calde , aer uscat si cald ) apoi se maseaza usor .
- Dupa eliminarea starii de raceala se executa proceduri , masajprin frectionarea sau compresarea punctelor situate pe meridianele de-a lungul coloanei vertebrale din zona cervicala pana in zona sacrala , folosindu-se cele 4 degete de la ambele maini pe directia sagetilor .
Dupa disparitia durerilor pacintul este uns cu o creme sau ulei usor , si sfatuit sa ramana culcat cel putin o ora .

MASAJE SPECIALE CONTRA DURERILOR DE CAP

Multe dureri de cap provin dintr-o alimentatie prea abundenta , din excesul de zahar si de produse de origine animala . O hrana prea bogata , greu digerabila , incomplet mestecata , are un tranzit dificil si adeseori deseurile se acumuleaza si provoaca o auto- intoxicatie numita constipatie .
Viata sedentara , starile de anxietate , tensiunile permanente nu fac decat sa agraveze aceasta situatie .
Tehnicile de destindere , respiratia profunda , o cantitate mica de hrana ( un control calitativ si cantitativ ) , o activitate desfasurata in bune conditii , faciliteaza circulatia energiilor si , prin urmare , elimina durerile de cap si constipatia .
Durerile de cap nu apar niciodata fara o cauza anume . Ele sunt si semnele de alarma care denota o neregularitate in circulatia energiei .
Ele pot fi consecinta unei dezordini in activitatea cerebrala , a unor tulburari organice , a afectiunii ochiului , urechii , dintilor, a unei sinuzite , a unei raceli etc .
Important este sa descoperim cauza raului , pentru a putea suprima durerea .

Atitudinea terapeutilor orientali consta in a observa , a face inventarul , a codifica si , prin aceasta metoda extrem de minutioasa , a cauta adevarul si libertatea . De asemenea , printr-o buna cunoastere a punctelor strategice , ei au stiut sa elibereze corpul de boala .
Boala trebuie sa fie interpretata ca un semnal de alarma care ne atrage atentia asupra greselilor pe care le facem atunci cand incalcam legile naturii . Ea nu trebuie , deci , sa fie considerata ca un dusman , caci ne arata cum sa traim intr-un mod mai echilibrat . Indata ce apare o durere , indiferent in ce loc al corpului , trebuie tratat punctul corespunzator care va restabili echilibrul energeiei in vederea unei mai bune functionari a organismului .

Totusi inainte de a remedia cauzele , puteti obtine o alinare imediata si o eliminare pe moment a migrenelor care tulbura luciditatea necesara in munca de fiecare zi . Procedeele pe care le indicam sunt niste paleative , tratamente temporare, dar utilitatea lor este nu mai putin necesara .

Cu cele trei degete ( aratatorul- mijlociul – inelarul ) ambelor maini incepeti prin a presa linia centrala a craniului care corespunde cararii de pe mijlocul capului pana la ‘’tonsura ‘’.
Apoi , mici miscari circulare , masati cu palmele mainilor fruntea in toate sensurile , ca si regiunea tamplelor .
Daca durerea persista , efectul masajului poate fi sporit printr-o presiune pe punctul situat in partea occipitala a capului , la nivelul primei vertebre cervicale .
Aceasta este ‘’ Casa Vantului ‘’ sau ‘’ Fereastra Cerului ‘’ .

Cu degetul mare si cu aratatorul , apasati cu putere in cele doua adancituri situate in varful calotei occipitale .
Puneti pumnul inchis al celeilalte maini la radacina nasului .
Ingundati falangele intre sprancene opunand rezistenta cu cealalta mana .
Aceasta apasare de cel putin un minut , destul de neplacuta pe moment , se va dovedi , in marea majoritate a cazurilor , de o uimitoare eficacitate .

Puneti degetul aratator , mijlociul si inelarul celor doua maini cap la cap si , pornind din mijlocul fruntii , faceti-le sa alunece de 20 ori , din centru spre tample . Buricele degetelor trebuie sa patrunda in piele .
Apoi efectuati o miscare turnanta centrifuga pe osul temporal . Apasati cu putere imprimand o miscare giratorie .
EFECTE : Descongestioneaza partea frontala si alina nevralgiile si cefaleele .

Apasati cu buricul degetelor mari in scobitura de la radacina nasului , situata la inaltimea comisurii interioare a ochiului .
EFECTE : Este un factor de alungare temporara a oboselii pentru persoanele care desfasoara o munca intelectuala intensa si care , de astfel , isi preseaza adeseori , masinal , aceasta regiune .

Plecand de la spatiul dintre sprancene , masati-va fruntea de 20 de ori cu degetelor mari de jos in sus , cu o miscare alternativa . Efectuati acelasi exercitiu ca mai inainte , dar, de aceasta data, trasand un ‘’ V ‘’ plecand de la spatiul dintre sprancene .
EFECTE : Descatuseaza tensiunile provocate de o concentrare cerebrala excesiva .

Cand durerile apar in spatele capului , este cazul sa controlam tensiunea muschilor trapezi . Daca ea este mare , se prea poate ca fluxul sanguin sa nu circule prin aceasta regiune si sa blocheze circulatia in zona capului . In acest caz , framantati cu mainile muschii umerilor .

Prindeti ceafa cu ambele maini , si apasati de 9 ori la rand coborand de-a lungul musculaturii cefei spre umeri .
Cu ajutorul varfurilor degetelor de la ambele maini si aplecand capul in fata , apasati regiunea cervicala de sus in jos si de fiecare parte a apofizelor vertebrelor , introduceti degetele mari in scobiturile cavitatilor de la baza craniului , la nivelul insertiei muschiului trapez . Apasati cu putere . Acestea sunt punctele lui Arnold .




In sfarsit putem usura circulatia tragand cu insistenta si bine prins , parul regiunii occipitale . Aceasta practica poate favoriza , intre altele , somnul .

Loviti cu falangele , punctul situat in locul numit ‘’ tonsura ‘’ .
Pentru a-l repera cu exacitate , indoiti urechea si , plecand de la extremitatea superioara , trageti o linie pana la crestetul capului pe linia mediana .
Este recomandat pentru durerile de cap , nervozitate , tulburari ale somnului , hemoroizi , congestii cerebrale , zgomote in urechi , pierderea mirosului .

La aproximativ doua degete distanta de punctul precedent, in directia centrului craniului , se gaseste un punct care trateaza migrenele , torticolisul , epilepsia , edemele faciale , nasul infundat , oboseala cerebrala , tulburarile somnului . O presiune prelungita stimuleaza viata psihica . Masati si punctul situat la nivelul articulatieipiciorului , extremitatea inferioara a tibiei , intre cele doua tendoane exterioare.

Punctul numit in chineza ‘’ Insula Centrala ‘’ , intre cel de-al patrulea si cel de-al cincilea metacarpian , pe dosul mainii , este punctul senzatiei de frig . Se trateaza in special pentru tonifierea vidurilor celor ‘’ trei incalzitori ‘’ .
Cand se face simtit frigul , persoanele friguroase vor trata acest punct ca si punctul care se gaseste la nivelul celei de-a patra vertebre lombare . Punctul corespunzator ‘’ Triplului Incalzitor ‘’este insuficient .

Eficienta in durerile de cap este masarea punctului numit ‘’Poarta urechii’’ , situat pe partea exterioara a sprancenelor , in crestatura si articulatia frontala .

La fel, un punct situat la o distanta de un cun de linia mediana , si la o distanta de 2 cun deasupra nivelului buricului .

HOKU este situat intre primul si al doilea metacarpian (nivelul mijlociu a celui de-al doilea metacarpian ) , este un punct foarte important in tratarea durerilor de cap . El absoarbe migrenele , neurasteniile , torticolisul , afonia , febrele tropicale .
ATENTIE : Este un punct periculos in cazul femeilor gravide .

In cazul durerilor de cap , provocate de supraincarcarea intestinului gros , este recomandat sa evitam , in general , sa tonificam acest pinct ; din contra , se recomanda dispersarea energiei care tendinta sa se acumuleze aici .

‘’Iazul vantului ‘’se gaseste sub baza occipitala ,la inaltimea primei vertebre cervicale . Apasati cu ajutorul degetelor mari .Aplicati lovituri pe linia mediana a craniului cu latura mainilor lipite cu fata in afara .
Cu degetele intrepatrunse , cu palmele puse pe frunte , masati rasucind capul la dreapta si la stanga .In aceeasi pozitie , faceti miscari de jos in sus si invers .
Aplicati lovituri cu mana facuta caus pe ceafa .
Aceste proceduri elimina tensiunile provocate de oboseala .
Sunt indicate pentru conducatorii auto .

Masati occipitalul si ceafa cu degetele intrepatrunse , in timp ce degetele mari preseaza ceafa prin miscari ascendente si descendente . Masati centrul omoplatului , cu ajutorul buricelor degetelor timp de 2-3 minute .Pacientul va va multumi .

Iata si cateva practici Do-In pentru automasare.
Prindeti narile cu degetele si faceti-le sa alunece tragand in jos . In acelasi timp , miscati-va ochii de la stanga la dreapta







ALTE MASAJE SPECIALE PENTRU ALINAREA DURERILOR DE CAP

Repere anatomice :
-in locul numit ‘’ tonsura ‘’
- la o distanta de doua degete , deasupra ‘’tonsurii ‘’ , in directia centrului craniului
- intre cele 2 tendoane extensoare , al mijlocului articulatiei piciorului
- intre cel de-al treilea si cel de-al patrulea metacarpian , deasupra pliului incheieturii mainii
- in varful apedicelui xifoid
- in unghiul primelor doua metacarpiene ale degetului mare si ale aratatorului
- sub baza occipitala a craniului , la inaltimea primei vertebre cervicale

Masarea acestor puncte are efecte beneficein :
-dureri de cap , nervozitate , tulburari ale somnului , hemoroizi, convulsii
- varsaturi , oboseala cerebrala , tilburari ale somnului, nas infundat, presiunea stimuleaza viata psihica
- se trateaza in mod special pentru a tonifica vidurile celor ‘’Trei Incalzitori ‘’
-migrene , epilepsie , piele uscata , raceli
- otite , dureri de dinti , sangerari ale nasului,
- lipsa poftei de mancare , raude mare si de aer
- tulburari de vedere , urticarie , reumatisme .

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu