Mierea
si antichitatea
Din vremuri stravechi, omul a descoperit mierea si
produsele stupului de albine nu numai ca aliment, ci si ca medicament.
Apicultura era practicata inca din secolul al VII-lea i.Hr., existind o serie de
marturii in acest sens. Tablitele mesopotamiene, ca si papirusurile egiptene,
mentioneaza, printre altele, faptul ca mierea si ceara de albine erau folosite
ca medicament. La originea sa, mierea era rara, fiind rezervata la inceput in
serviciul religios, pentru a-i venera pe zei sau pentru a hrani animalele sacre.
Scrierile din antichitatea greco-romana abunda in
mentionari despre mierea de albine si utilizarea ei medicala, fiind creata o
adevarata mitologie in jurul acesteia si subliniindu-se numeroasele sale
proprietati medicinale: antiseptic, tonifiant, sedative, febrigug, aperitiv si
digestiv. Aristotel, de exemplu, a scris sase volume despre albine si produsele
lor, recomandind propolisul drept remediu in plagi supurate. Hipocrate, cel mai
de seama medic al Antichitatii, mai tirziu Pliniu, Galien si Dioscoride vorbesc,
de asemenea, despre miere, folosita intr-o serie de boli.
In lucrarea sa Despre mijloacele de vindecare, Dioscoride
considera mierea un adevarat panaceu, indicind-o in boli de urechi, de piept sau
rinichi, in vindecarea ranilor si a plagilor.
Produsele epocii contemporane
In epoca moderna, prin stuparitul rational, au fost puse in
valoare si celelalte produse apicole: laptisorul de matca, polenul, veninul de
albine etc., ajungindu-se la clasificarea lor in produse apicole naturale
directe (mierea, ceara, propolisul, polenul, pastura, laptisorul de matca) si
produse apicole derivate (cremele cosmetice cu ceara, unguente, tincturi,
drageuri).
Cum este fabricata mierea
Mierea este substanta zaharoasa pe care o produc albinele
prin colectarea nectarului floral si extrafloral sau a unui alt suc luat de pe
plantele vii, prin transformarea lui, sub actiunea enzimatica a salivei si a
sucului gastric al albinelor. In timpul depozitarii nectarului in celule, apa
care este in plus va fi indepartata prin ventilare. Dupa aceea mierea este gata
pentru a fi consumata (albinele capacesc fagurii). In acest caz, mierea va
contine numai 20 la suta apa, cit este normal ca ea sa fie consumata. Pentru a
obtine 1 litru de miere sint mecesare 5 kg de nectar. Mai adaugam si faptul ca
pentru a cara 1 kg de nectar este nevoie de 20.000 pina la 100.000 de zboruri.
Un roi de albine (30.000 la 60.000) poate fabrica 1 kg de miere pe zi. Calitatea
si cantitatea de miere sint determinate de factorii geografici si botanici,
precum si de sezon. Originea florala a nectarului influenteaza culoarea, gustul
si viscozitatea mierii.
Compozitie si actiune terapeutica
Mierea este un aliment usor de digerat. Ea cuprinde un
amestec de fructoza si glucoza intr-o forma care, fara a mai fi transformata de
organism, se asimileaza direct, constituind o sursa de energie.
100 de grame de miere, care furnizeaza 335 de calorii,
contin 17,2 la suta apa si 81,3 la suta zaharuri: 38,19 la suta fructoza, 31,28
la suta glucoza si 5 la suta zaharoza, 6,83 la suta maltoza si alte dizaharide
(aceasta in timp ce zaharul contine 0,1 la suta apa si 99,9 la suta zaharoza).
La acestea se adauga vitamine (B1, B2, B6, C, PP), saruri minerale,
oligoelemente, substante bactericide (3,21 la suta).
Actiunile terapeutice ale mierii sint foarte cunoscute, ea
avind actiune antibiotica, bacteriostatica, cicatrizanta, tonicardiaca,
calmanta, regeneratoare.
Intrebuintari ale mierii de albine in diverse afectiuni
n Medicina populara recomanda
mierea in tratamentul bolilor de inima, dar nu in cantitati mari si cu ceai
fierbinte.
Cel mai bine este ca mierea sa fie luata in cantitati mici
(1-2 lingurite, de doua-trei ori pe zi) cu lapte, fructe sau alte produse.
Folosirea zilnica, timp de una-doua luni a mierii de albine va duce la
imbunatatirea generala a bolnavilor, la normalizarea compozitiei singelui si la
cresterea hemoglobinei.
n In stenocardie, bolnavii
vor lua, de trei ori pe zi, cite o lingura din urmatorul amestec: 100 g suc de
aloe, 300 g miere, 500 g nuci pisate si sucul de la una-doua lamii.
n In hipertonie, medicina
populara recomanda ca mierea sa fie luata cu suc de legume: sfecla, morcovi,
hrean (acesta va fi dat pe razatoare si se va lasa 36 de ore, dupa care se va
stoarce) si lamiie. Se ia, timp de doua luni, cite o lingura, de doua-trei ori
pe zi, cu o ora inainte de masa sau la doua-trei ore dupa masa. O alta reteta
include suc de morcovi, hrean (acesta va fi tinut in prealabil in apa), miere si
suc de lamiie. Amestecul va fi tinut intr-un borcan de sticla bine acoperit.
n Pentru bolnavii de TBC,
medicina populara recomanda mierea cu lapte, sau cu diferite grasimi (unt,
untura de gisca) si aloe: 100 g miere, 100 g unt, 100 g untura de gisca, 15 g
aloe si 10 g cacao se pun pe foc, fara a fierbe insa. Se va lua cite o lingura
din acest amestec, cu un pahar de lapte cald, de doua ori pe zi (dimineata si
seara).
n In caz de raceli, mierea
(se recomanda mai ales miere de tei) se va lua, de asemenea, cu lapte cald (o
lingura de miere la un pahar de lapte), cu suc de lamiie (sucul de la 1/2lamiie
la 100g miere). In scop profilactic, se prepara un amestec de miere, suc de
ceapa si de hrean, in cantitati egale. Din acest amestec se ia cite o lingura,
de trei ori pe zi, inainte de masa. In caz de gripa se va prepara urmatorul
amestec: usturoi dat pe razatoare si amestecat cu miere (proportie 1:1). Se ia
cite o lingura de amestec (cu putina apa calduta) seara, inainte de culcare.
n In cazul unor afectiuni ale
cailor respiratorii (laringite, faringite) guturai si sinuzita, se recomanda
mestecarea timp de 15 minute, de una-doua ori pe zi, a unui figure de miere.
Seara, inainte de culcare, se ia o lingura de miere cu un pahar de ceai sau
lapte.
Se amesteca sucul de la o lamiie cu 100g de miere. Se ia
cite o lingura de amestec seara, inainte de culcare, cu ceai sau lapte.
Se amesteca suc de ridiche neagra cu miere (parti egale)
sau se scobeste o ridiche neagra si se pune miere inauntru. Se ia cite o
lingura, de trei ori pe zi.
Se amesteca suc de hrean si miere (proportii egale) si se
ia cite o lingura, de doua ori pe zi, dimineata si seara. Medicul bulgar S.
Mladenov recomanda inhalatii cu miere, timp de 15-20 de minute. Pentru gargara
se va pregati o infuzie de musetel, la care se adauga o lingurita de miere.
n In afectiuni ale sistemului
nervos se recomanda cite 30 g de miere, de trei ori pe zi. Un bun tonic si
stimulant al sistemului nervos si endocrin se prepara din aloe, miere si suc de
lamiie. Se iau 75 g frunze de aloe, se toaca si se pun intr-un vas de sticla. Se
adauga 125 g de miere, se omogenizeaza, dupa care se adauga 50 g suc de lamiie.
Se lasa la macerat cinci zile, dupa care se ia cite o lingura de amestec, de
trei ori pe zi.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu