vineri, 1 martie 2013



Mirosul - cel mai tainic dintre simţurile omeneşti
Moris Meterlink în cartea Raţiunea florilor a denumit mirosul cel mai tainic dintre toate simţurile omeneşti. Văzul, auzul, gustul, simţul tactil ne sunt necesare pentru a supravieţui. Însă mirosul, după părerea filozofului, înseamnă ceva mai mult. Alături de misiunea practică, el îndeplineşte şi o alta, la prima vedere fără nici un scop. Aceasta inutilitate ne atrage însă atenţia. În ea, după toate probabilităţile, se ascunde o taină minunată.
Cine îi dă omului capacitatea de a percepe mirosurile? Acest lucru se datorează unui canal auxiliar de comunicare cu lumea. Pentru fiecare dintre noi acesta este individual. Orice om cu o vedere normală vede unul şi acelaşi tablou, însă florile miros altfel pentru fiecare dintre noi. Noi percepem aromele datorita receptorilor olfactivi. Omul are in jur de 10 milioane de celule receptoare, iepurii - in jur de 100 de milioane, iar ciinii - mai mult de 200 de milioane. Substanţele aromatice care plutesc in aer excita aceste celule, de la ele prin nervii olfactivi informatia se transmite la creier, care o şi defineste: dar ce am simtit noi? Daca stam sa ne gindim, este o calitate extraordinara faptul ca noi avem de 20 de ori mai puţine celule decât câinii: altfel ne-am fi ieşit din minţi din cauza excesului de informaţii. Omul percepe mirosurile altfel decât un copoi oarecare: in creierul nostru ca rezultat al activităţii receptorilor olfactivi se formează o întreagă simfonie de mirosuri, uneori fiind atât de fine, încât din ea se naşte o operă de artă.
Va amintiti povestirea Merele Antonovka a lui Bunin? Povestirea începe cu amintirea mirosului fin al frunzelor care cad, al merelor Antonovka, al mierii şi al prospeţimii de toamnă. Toata povestirea este o nostalgie după aroma merelor Antonovka, care au dispărut din livezile negustorilor. La Bunin acest fapt este în acelaşi timp un semn al unei epoci dispărute, la fel ca livada cu vişini a lui Cehov.
Călătoria în trecut, cautarile clipelor disparute ale lui Marcel Proust se exprima prin asociatia cu niste mirosuri abia perceptibile, care provoaca fluxul amintirilor. 
Femeia miroase bine, daca nu miroase in general
Printre cei carora le-a placut sa-şi rasfete nasul cu arome fine s-a numarat şi Michel Montaigne. Acesta nu permitea ca acolo unde statea el sa fie un aer greu, neplacut. La Paris nu a reusit sa reziste decit foarte putin din cauza mirosului de mizerie, iar in iubita Venetie simtul olfactiv al marelui estet a fost greu chinuit de vaporii emanaţi de apa statuta. Vorbind despre femei, Montagne spunea, parafrazând un proverb roman: Femeia miroase bine, daca nu miroase in general. Cu toate acestea nu trebuie sa credeti ca iubitorul mirosurilor fine era absolut indiferent la vicleşugul sexului frumos de a recurge la parfumuri. 
O sticluta cu parfum costa cit 50 de sclavi
Din cele mai vechi timpuri femeile au apelat la parfumuri ca la niste bijuterii nevazute. In Egiptul Antic femeile se foloseau de parfumuri facute din plante rare care aveau o forta magica. Sa-şi permita un asemenea lux aveau posibilitatea insa foarte putine persoane: o sticluta cu parfum costa cit 50 de sclavi. Din pacate, foarte multe retete s-au pierdut de foarte mult timp: cei care preparau parfumurile in Egipt, temindu-se de concurenta, nu au dezvaluit niciodata numele plantelor şi ale rasinilor care intrau in componenta acestora. In India mirosul, alaturi de culoarea hainelor şi maniera de a purta bijuteriile, spunea despre persoana respectiva foarte multe: hindusii inca de la nastere erau deprinsi cu cultura parfumului.
In zilele noastre parfumurile orientale se vind in fiecare magazin. Dar oare iubitorii contemporani ai exotismului inteleg intotdeauna sensul şi influenta unei arome? Toate aceste miresme actioneaza asupra fiecarei zodii in mod diferit: mirosul care ii poarta noroc unuia poate aduce ghinion altuia…
Berbec
Mirosul cetinei de brad il linisteste pe Berbec şi contribuie la intinerirea acestuia. Pelinul şi levantica ii calmeaza iesirile nervoase. Trandafirul insa este socotit un miros care nu intra in armonie cu calitatile Berbecului. Cu toate acestea, daca o perioada destul de indelungata ati avut numai ghinion, incercati sa aprindeti in locuinta niste luminari cu aroma de trandafir inainte de culcare timp de o saptamina - aceasta procedura va ajuta sa scapati de necazuri. Mirosul de marar, nucsoara şi crin provoaca scandaluri, iar santalul, dimpotriva, este foarte binefacator pentru Berbecul om de afaceri. Cimbrul va ajuta sa va refaceti fortele fizice foarte repede şi in acelasi timp va scapa de depresii. 
Taur
Cea mai potrivita aroma pentru aceasta zodie este socotita cea de trandafir, care ii asigura succesul Taurului in tot ceea ce-şi doreşte. Tămâia, isopul, mirtul şi santalul ii calmează pe reprezentanţii acestei zodii şi ii eliberează de energia negativa. In momentele in care nu pot scăpa de ghinion in nici un fel, Taurilor le este recomandata aroma de cimbru şi nucşoară, dar nu in fiecare zi. Mărarul, rozmarinul, ienupărul, pelinul, bradul şi levănţica nu sunt indicate. Mirosul de crin trezeşte gingăşia şi sentimentul de compătimire, ceea ce il face pe reprezentantul acestui semn pur şi simplu irezistibil. 
Gemeni
Fericirea şi reusita le este adusa acestor persoane de miresmele care refac energia mentala: tamiia, isopul, rozmarinul, ienuparul şi mararul. Iar mirosurile de pelin, brad şi levantica, chiar daca contribuie la rezolvarea unor probleme delicate, provoaca rapid oboseala. Cimbrul ajuta intr-o situatie conflictuala, insa nu trebuie sa-l folositi prea des. Pinul şi smirna le impiedica pe persoanele de sex opus sa-şi manifeste interesul fata de dumneavoastra. Crinul va descopera darul de a prevedea evenimentele neprevazute. Nucsoara şi trandafirul sint indicate doar in situatiile critice, la fel ca şi santalul şi mirtul. 
Rac
Nimic nu ii apara pe reprezentantii acestui semn ca mirosul nufarului. Aromele de pin, pelin, levantica, cimbru şi brad nu sint favorabile pentru Raci. Pentru succesul in plan personal raspund nucsoara şi trandafirul, iar santalul şi mirtul sint insotitorii permanenti ai unei cariere de succes. 
Leu
Pentru sporirea fortei imparatului animalelor ajuta aromele de isop, smirna, pin şi levantica. Trandafirul aduce bunastarea in familie, iar santalul, rozmarinul şi mararul va ajuta sa va fie recunoscute meritele in cercurile de afaceri. In acelasi timp, santalul le confera relatiilor sexuale ale Leilor noutate şi claritate. Mirtul aduce schimbari de bun augur in viata. Aromele de brad, ienupar, levantica, pelin şi crin sint recomandate acestui semn numai in perioadele de oboseala şi nereusite. 
Fecioara
Aura persoanelor din aceasta zodie primeşte influenţa oricărei arome, fiecare în sfera sa. Smirna aduce succesul în dragoste, trandafirul păstrează frumuseţea şi atractivitatea. Mărarul le apără pe Fecioare de deochi, iar tămâia purifică câmpul energetic. Santalul şi mirtul protejează fericirea in familie. Pelinul readuce liniştea emoţională, iar bradul vă ajută să scăpaţi de boli. Rozmarinul întăreşte forţa de convingere, ienupărul garantează reuşita în activităţile de ordin ştiinţific, nucşoara vă dă curaj, iar pelinul vă ajută să scăpaţi de depresii.

Balanţa
Acest semn trebuie sa aiba mare grija cu aromele, astfel incit Balantele reacţionează destul de rapid la mirosuri. Fara nici un fel de restrictie se pot folosi aromele de tamiie, trandafir, levantica, brad şi ienupar. Tamiia va protejeaza de deochi. Trandafirul contribuie la cresterea fortelor dumneavoastra, bradul va fereste de neplaceri, iar ienuparul de suferinte. 
Scorpion
Acesta este un semn foarte puternic, de aceea nici un miros, in afara de cel de crin, nu poate sa-i influenteze aura. Doar crinul il poate impiedica pe Scorpion sa se ascunda in lumea sa interioara. Smirna, santalul, pinul şi nucsoara se pot folosi doar in momentele cind puterile va parasesc. Intr-o situatie de criza mirosul de trandafir il face pe Scorpion invulnerabil in fata unei actiuni energetice. Santalul şi mirtul influenteaza benefic atit afacerile, cit şi viata personala. Pelinul, levantica, ienuparul şi bradul il ajuta pe Scorpion sa ia o decizie corecta.
Sagetator
Asupra acestui semn actioneaza favorabil acele mirosuri care stabilesc legatura cu fortele naturii: smirna, levantica, isopul, pinul, santalul, cimbrul şi mirtul. Atingerea unor culmi in activitatea intelectuala este favorizata de ienupar şi rozmarin. Trandafirul accentueaza farmecul natural, cu aroma de crin trebuie insa sa aveti mare grija (aceasta nu va este favorabila pentru rezolvarea problemelor importante).
Capricorn
Succesul acestui semn este adus de mirosurile care intaresc puterea de convingere şi calmeaza emotiile: pelinul, lavanda, ienuparul, rozmarinul şi bradul. Trandafirul şi nucsoara va asigura increderea in fortele proprii. Tamiia ii protejeaza nu numai pe reprezentantii acestui semn, ci şi familia acestora de energia negativa. Crinul trezeste darul previziunii. Aroma de cimbru ii reda Capricornului fortele. Acest semn nu trebuie sa foloseasca aromele de nucsoara şi pin - acestea doar accentueaza incapatinarea Capricornului. 
Vărsător
Rozmarinul, ienuparul, bradul şi pelinul va redau fortele şi va apara in acelasi timp. Sfera vietii sociale şi de afaceri este controlata de santal, nucsoara, trandafir şi mirt. In viata personala aceste arome provoaca o explozie de pasiune. Mararul ii protejeaza pe Varsatori de deochi, iar de necazuri ii ajuta sa scape pinul. Cimbrul ajuta la refacerea fortelor, iar levantica aduce echilibrul şi linistea in viata. 
Pesti
Reusitele acestui semn depind in mod direct de fortele vitale. La fericirea Pestilor contribuie tamiia, smirna, santalul, trandafirul şi nucsoara. La rezolvarea unor probleme complexe ajuta bradul, levantica, ienuparul şi pelinul. Acestea cresc in acelasi timp rezistenta in fata bolilor. Barbatilor nascuti sub acest semn, care se ocupa cu activitati fizice, reusita le este asigurata de cimbru. In acest scop femeilor le foloseste santalul. Isopul descopera la foarte multi Pesti darul previziunii şi al intuitiei. Crinul le reda increderea in fortele proprii. Rozmarinul creste forta Pestilor şi le permite sa evite multe greşeli in viaţă. 
Georgeta Licsandru

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu