vineri, 18 noiembrie 2011

Intestinul gros se întinde din fosa iliacă dreaptă şi se termină în fosa iliacă stângă.
Fosa iliacă dreaptă este la nivelul apendicelui (paznicul conţinutului intestinului gros), între sias şi ombilic (la 2-3 cm faţă de sias).

Neteziri
Alternativ – se începe cu mâna dreaptă ascendent, se continuă cu stânga transversal, iar pe porţiunea descendentă a colonului se pleacă cu rădăcina mâinii drepte urmată de mâna stângă până în fosa iliacă stângă, de unde se continuă netezirea cu mâna dreaptă în fosa iliacă dreaptă.

Fricţiuni
Se începe cu mâna dreaptă, iar stânga se asează peste ea, este o fricţiune făcută circular până la colonul transvers; se continuă pe colonul transvers şi apoi pe colonul descendent până în fosa iliacă stângă.

Frământatul
E o mişcare circulară, în sensul acelor de ceasornic, a marginii palmei pentru intestinul subţire, ombilicul se află în mijlocul mâinii. Pentru restul organelor se execută un fel de sesizare (palpare).
Balotajul se execută cu ambele mâini pornind una din partea dreaptă şi una din stânga a pacientului cu palmele în pronaţie, una trage, una împinge intersectându-se, continuând mişcarea până la capăt după care se reia aceeaşi mişcare cu mâna opusă în dreapta.

Tapotamentul
Loviturile sunt transversale asupra anselor intestinale. Se execută tangenţial şi transversal pe fiecare ansă, începând din fosa iliacă dreaptă spre fosa iliacă stângă. Se face cu vârful degetelor.

Vibraţiile
Aceleaşi ca la abdomen.
În plus sub rebordul costal drept (ficat) şi stâng (splină). Se sprijină centrul palmei pe coastă şi se apasă cu marginea cubitală spre ficat sau splină vibrându-se.
Deasupra simfizei pubiene – pentru vezica urinară.

Neteziri de încheiere

Înaintea masajului intra-abdominal se execută masajul

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu