In caz de intoxicatii cu ciuperci
In ultima vreme medicii se confrunta cu numeroase cazuri de
otravire (intoxicatii) cu ciuperci. Oamenii maninca fie ciuperci otravitoare, pe
care nu le cunosc si se pacalesc, fie ciuperci comestibile care au extras din
sol substante nocive (ajunse acolo datorita poluarii cu metale grele, deversari
de toxice etc.).
Simptomele intoxicarii cu ciuperci sint: stari de greata si
voma repetate, dureri abdominale, diaree puternica, uneori cu singe si
mucozitati. Simptomele apar brusc, dupa o perioada latenta scurta evoluind
rapid.
La copii simptomele apar mai repede, sint mult mai
puternice, adesea se instaleaza coma hepatica, de multe ori cu final letal.
Otravirea cu bureti pestriti (palaria sarpelui) este mai
rara, de cele mai multe ori inregistrindu-se cazuri de otravire cu falsele
ciuperci de cimp (care au palaria mai palida decit cea a ciupercii de cimp
comestibile).
Primele simptome apar cam la 30 de minute dupa consumare
(uneori insa durata se poate prelungi pina la sase ore). Otrava acestei ciuperci
produce o stare de agitatie, spasme, dureri abdominale, greturi, voma de
nestavilit, mioza (micsorarea pupilelor), o salivatie puternica si transpiratie
abundenta. Apoi, la aceste simptome se adauga halucinatiile si delirul.
In cazurile de intoxicatii cu ciuperci comestibile,
simptomele - greturi, varsaturi, diaree - apar dupa una-trei ore de la
consumare.
Leacuri cunoscute din batrini
Peste trei linguri de amestec de plante (cinci parti trifoi
rosu, doua parti scoarta de stejar macinata, cinci parti coada-calului) se
toarna un litru de apa in clocot, se mai clocoteste totul 30-60 secunde, se lasa
o ora sa se traga si se strecoara. Se iau cite 100 ml din acest preparat, de
sase ori pe zi;
n Se ia cu lingurita putina
cenusa obtinuta din pere, ce se coc greu (toamna tirziu).
n Se picura ulei de trandafir
in miere (de primavara sau de vara) si se iau mai multe lingurite;
n Uleiul obtinut din seminte
de urzica mare, adunate toamna, in perioada de luna noua, este cel mai bun
remediu in otravirile cu ciuperci.
In caz de intoxicatii cu alcool
Se pare ca numarul intoxicatilor si bautorilor inveterati,
care au atins faza de alcoolici (cind bautura este deja o obisnuinta si o
necesitate – adica un drog), este in continua crestere, atingind proportii
ingrijoratoare.
Simptomele in cazul intoxicatiilor severe sint: o roseata
puternica a fetei, urmata apoi de o paloare brusca, stare de agitatie, alternind
cu somnolenta, un miros puternic de alcool degajat in jur, spuma la gura, un
somn cu lesin, apoi chiar o stare de pierdere a cunostintei. Starile de febra
sint urmate de transpiratie rece pe tot corpul, pupilele se dilata, apoi apar
tulburari respiratorii, stop respirator si chiar stop cardiac.
Leacuri din batrini
n Se amesteca patru parti
izma buna, doua parti leustean, patru parti dafin. Din acest amestec se iau trei
linguri, se oparesc cu un litru de apa in clocot, se clocotesc inca 30-60
secunde. Se lasa sa se traga o ora si se strecoara. Din acest preparat trebuie
sa se bea cite 50 ml de patru-sase ori pe zi.
n O alta reteta (prin care se
completeaza si lipsa de potasiu, ce duce, se pare, la dorinta de a bea) este
administrarea celui aflat in prag de coma alcoolica a unei cantitati de 500-600
g miere, cite una-doua linguri la fiecare sfert de ora, dupa care se va bea cite
un pahar de apa minerala sau ceai de plante (salvie, menta, cimbru).
In caz de intoxicatii cu acizi
De regula sint intoxicatii accidentale.
Simptomele sint: dureri puternice (usturimi, arsuri) in
cavitatea bucala, de-a lungul tractului digestiv, varsaturi repetate cu singe,
respiratie ingreunata din pricina inflamarii zonei laringo-faringeale.
In aceste cazuri se face gargara cu bicarbonat de sodiu,
clatind cu grija si intreaga cavitate bucala. Se fac spalaturi gastrice cu o
solutie slab alcalina, dupa care se vor inghiti pina la 200 ml ulei de masline
sau de floarea-soarelui.
Pe linga aceste masuri de prim ajutor, se vor tine, in
fiecare seara, picioarele in apa calda.
n Se prepara, de asemenea,
urmatorul amestec de plante: se iau, in parti egale, rozmarin salbatic
(Gnaphalium uliginosum), luminarica (Verbascum thapsiforme) si cimbrisor (Thymus
serpyllum); din acest amestec, bine maruntit, se vor pune doua linguri, peste
care se va turna un litru apa in clocot. Se continua clocotitul 30-60 secunde,
se lasa sa se traga o ora, apoi se strecoara. Din acest preparat se va bea, cite
o lingura, de 10 ori pe zi si chiar mai des, la nevoie (in functie de starea
intoxicatului).
In caz de intoxicatii cu narcotice si somnifere
Astazi aflam despre multi ca se drogheaza cu diverse
produse, altii se sinucid (sau doar incearca). Pentru a putea interveni la timp,
trebuie sa cunoastem, in primul rind, cum se manifesta cel intoxicat.
Simptomele: excitatie psihomotoare, dilatarea pupilelor,
zgomote in urechi, halucinatii vizuale foarte sugestive. Ulterior se constata
starea comatoasa, uneori spasme si oprirea respiratiei.
Iata doua variante de retete de baza pe baza de plante,
folosite pentru neutralizarea efectelor narcoticelor:
n Se amesteca doua parti de
pasiflora (Passiflora incarnata), doua parti de batat de apa (Batatus), patru
parti busuioc (Ocimum basilicum sau Ocimum menthaefolium) si trei parti efedra
cu doua spice (Ephedra). Din acest amestec se iau trei linguri, peste care se
toarna 800 ml apa in clocot. Se mai fierbe 30-60 secunde, se lasa o ora si se
strecoara. Se vor bea cite 30 ml de sase ori pe zi.
n Din amestecul de plante de
mai sus se pun trei linguri in ulei de arahide la macerat. Se vor lua apoi, de
trei ori pe zi, cite o lingura din acest extract, o perioada mai mare de timp.
In caz de toxiinfectii alimentare
Aceste imbolnaviri se produc in urma consumarii unor
produse infestate cu microorganisme, care contin si toxine bacteriale.
Simptome: dureri abdominale, greturi, varsaturi, scaun
deranjat, diaree, slabiciune din ce in ce mai puternica (pina la totala
epuizare), tegumente palide, deshidratare.
Iata citeva remedii:
n Tuberculii de untul-vacii
(Orchis morio), numiti in farmacie Tuber salep, se oparesc cu apa clocotita (la
2 g tuberculi uscati se pun 200 ml apa). Se agita amestecul timp de 10-15
minute, scuturind borcanul in care se afla.
Murcilagiul obtinut se tine la rece doua-trei zile. Se ia
intern – cite o lingura inainte de masa si seara inainte de culcare (trei-patru
ori pe zi).
n Se iau 20-30 g carbune
activ de mesteacan, bine maruntit, cu apa (la o priza - 20-30 g carbune si un
pahar de apa); se poate prepara un amestec astfel: carbune activ – doua parti,
tanin – o parte si magnezie arsa (oxid de magneziu calcinat) – o parte. La o
priza se iau doua linguri din acest amestec in 200 ml apa calda.
n Se va bea apa calda, o
cantitate de 1,5-2 litri. Aceasta are efect vomitativ si permite curatirea
rapida a stomacului de produsele infestate si toxinele aflate in el. Daca s-a
produs si diareea nu se vor da remedii care sa stringa stomacul, ci, dimpotriva,
se vor face clisme cu apa calda si bicarbonat de sodiu. Bolnavul va sta in cada
cu apa calda cit mai mult.
n Se va lua suc proaspat de
merisor (Vaccinium vilis idaea) in amestec: la 100 ml suc de merisor – o lingura
de miere (la o priza). Zilnic se vor lua cite trei doze – dimineata, la prinz si
seara.
n Se va bea de trei-patru ori
pe zi cite 50-70 ml suc de trifoi rosu, preparat (la mixer) din partea ierboasa
cu flori cu tot, dizolvat in 200 ml apa (sau infuzie de trifoi rosu, o lingura
planta uscata la o cana de apa clocotita). Se poate adauga si o lingurita de
miere.
n In cazul toxiinfectiilor cu
peste se va bea o lingura de rachiu de anason dizolvat in 200 ml apa imediat ce
s-a constatat infectarea.
Intoxicatii cu metale grele
Accidental (sau chiar din apa, alimente etc. – la
consumarea indelungata a unor cantitati repetate) pot avea loc intoxicatii cu
mercur, arsen, plumb, cupru.
Simptome: dureri abdominale, gust metalic in gura,
varsaturi, scaune dese, stare de slabiciune, ameteli, dureri de cap.
n Se va lua de trei ori pe
zi, inainte de masa, cite o lingura de suc preparat din macrisul iepurelui (din
partea ierboasa a plantei amestecat cu miere).
ATENTIE! Nu se recomanda celor cu
calculi renali (oxalati) sau guta!
n Se pregateste un amestec de
plante: cinci parti floarea-soarelui (Helianthus annusus) si patru parti
coada-calului (Equisetum arveuse). Se oparesc doua linguri din acest amestec cu
80 ml apa in clocot, se mai fierb 30-60 secunde, se lasa o ora si se strecoara.
Din preparat se iau cite 100 ml de patru ori pe zi.
n Din amestecul preparat cu
cinci parti frunze verzi de nuc si nuci verzi si sapte parti coada-calului, se
iau doua linguri, peste care se toarna 1.200 ml apa in clocot, se mai fierbe
30-60 secunde, apoi se lasa o ora, dupa care se strecoara.
In intoxicatiile cronice cu mercur se vor lua de sapte ori
pe zi cite 100 ml.
n Pentru a evacua din stomac
cit mai mult din otrava existenta, se da celui intoxicat un amestec de lapte
cald cu albus de ou, batut spuma.
In caz de intoxicatii cu substante alcaline
In aceasta categorie intra intoxicatiile cu clorura de var,
amoniac, soda caustica sau potasa caustica.
Simptome: in cazul inghitirii acestor substante, se produc
arsuri ale cavitatii bucale, esofagului, stomacului, insotite de senzatii de
usturime si arsura foarte puternica, greturi, varsaturi cu singe; bolnavul
respira greu, din cauza tumefierii zonei laringo-faringiene.
n Se fac spalaturi gastrice
si ale intregului tract afectat cu solutie apoasa de acid acetic sau citric
(solutie foarte slaba de otet sau sare de lamiie cu multa apa), pentru
neutralizarea substantei alcaline.
n Se beau cite 200 ml in 24
de ore de ulei de masline sau floarea-soarelui.
In caz de intoxicatii cu tutun sau cafea
Aceste intoxicatii se produc in conditiile in care persoana
in cauza fumeaza foarte mult (dar sint si cazuri de intoxicatii ale
nefumatorilor, aflati intr-o atmosfera suprasaturata de fum de tutun) sau bea
foarte multa cafea.
Simptome: dureri de cap, ameteli, greturi, varsaturi,
diaree, transpiratie rece, micsorarea pupilelor, slabirea vazului si auzului (in
intoxicatiile tabacice); zgomot in urechi, ameteala, greturi, palpitatii (in
cazul intoxicatiei cu cafea).
In astfel de intoxicatii se va bea multa apa minerala sau
lapte. Exista si un alt remediu:
n Se amesteca sapte linguri
de musetel (floare) cu un litru frisca si se fierbe timp de 5 minute in clocot.
Se lasa o ora sa se traga. Prima portie 300 ml se va lua imediat dupa preparare,
restul, in doze de 200 ml de trei ori pe zi.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu