luni, 5 ianuarie 2015

Apraxia mersului se caracterizeaza prin pierderea initiativei si indemanarii la mers si prin tulburarea controlului voluntar. Bolnavul bate pasul pe loc, merge cu pasi mici, desprinde greu piciorul de pe sol, membrele inf. se incruciseaza, trunchiul se apleaca inainte. Mersul apare ca o defectiune a mecanismului de declansare a activitatii, aceste tulburari apar in tumori frontale.

Apraxia ideomotorie – apare intr-o intrerupere in conexiunea centrului formarii unui act motor si executor. Pacientul are in minte planul actiunii, il poate descrie dar nu il poate executa, spontan sau la comanda. De ex. Poate sa se pieptene, sa isi sufle nasul, automat face dar la comanda nu. Deobicei este bilaterala, iar in unilaterala este in general stanga.

Apraxia ideatorie – apare datorita unei programari incorecte a unei secvente complexe de gesturi. Bolnavul nu poate elabora planul actiunii, miscarile simple sau izolate sunt executate corect dar nu le poate asocia intr-o actiune complexa cu scop. Nu poate nici imita o miscare, recunoaste obiectele, dar le manuieste deficitar. Este o apraxie de intrebuintare si apare de regula la manuirea obiectelor. Este intotdeauna bilaterala si exprima o suferinta generala a creierului, de ex. In boala alzzaimer. Se testeaza asezand in fata pacientului diverse obiecte cunoscute: ciocan, lacat, lumanare, cutie de chibrituri si I se cere sa ia pa rand obiectele in mana si prin cuvinte si gesturi sa exprime modul in care se intrebuinteaza acel obiect. De regula subiectul nu poate explica.

Apraxia constructiva – se caracterizeaza prin dificultatea de a aprecia si analiza relatiile spatiale si de a executa constructii mai simple sau mai complicate. Probe simple de: desen (spontan – anumite figuri geometrice, sau in perspectiva – uneori). Se solicita tot la desen, desenul copiat, schematic (schita unui ciocan, sau roata), sau desenul din memorie (casa, bicicleta). Al doilea tip de proba  - contructii propriuzise – din chibrituri fig. geometrice, sau din cuburi un turn, sau puzzle de carton. Principalele erori – pacientii fac desenul cu conturul intrerupt sau neregulat, partile desenului sunt izolate, este schematizat, simplificat, copia desenata este mai mica sau mai mare decat modelul, exista tendinta de a suprapune desenul peste model. De obicei leziunea se gaseste in jumatatea posterioara a emisferelor cerebrale.


Apraxia de imbracare – tulburarea gesturilor necesare actului de imbracare in absenta unei apraxi idiomotorii, bolnavul nu este capabil de asi imbraca haina, camasa, pantalonul de pijama, nu-si poate lega sireturile, nici spontan nici la comanda, este constient de infirmitatea sa, se plange de ea, dar nu este capabil sa o controleze.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu